Vreme čitanja: oko 2 min.

Bokser šest decenija čekao na izvršenje smrtne kazne, a onda je oslobođen: Oborio Ginisov rekord

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši japanski bokser dospeo u "Ginisovu knjigu rekorda" kao osuđenik koji je naduže čekao na izvršenje smrtne kazne

  • 0
Iwao Hakamada Foto: Kazuhiro NOGI / AFP / Profimedia

Tužioci su odlučili da se ne žale na odluku koju je prošle nedelje doneo Viši sud u Tokiju i kojom je naloženo ponovno suđenje bivšem profesionalnom bokseru, osuđenom na smrt zbog slučaja četvorostrukog ubistva iz 1966. godine u centralnom Japanu, saopštili su danas advokati optuženog.

Pošto su tužioci odustali od specijalne žalbe Vrhovnom sudu, ponovljeno suđenje 87-godišnjem Ivaou Hakamadi biće održano u Okružnom sudu u Šizuoki, gde mu je prvobitno suđeno, prenosi agencija Kjodo.

Hakamada je bio iza rešetaka dok novi dokazi nisu doveli do njegovog oslobađanja 2014. godine.

On je 11. septembra 1968. osuđen na smrt zbog četvorostrukog ubistva koje je postalo poznato kao "Hakamada incident".

Dana 30. juna 1966. izbio je požar u domu jednog od Hakamadinih šefova. Kako je on izjavio, pokušao je da ugasi vatru, ali je samo našao leševe svog šefa, njegove supruge i dvoje dece, koji su bili izbodeni nasmrt. Iz doma ubijenih nestalo je 200.000 jena.

Hakamada je ispitan u policiji i u avgustu iste godine uhapšen je na osnovu priznanja i male količine krvi i benzina koji su pronađeni na njegovoj odeći. Kako je trada izjavio njegov advokat, Hakamada je ispitivan 264 sata, odnosno po 16 sati dnevno tokom 23 dana, sve dok nije priznao krivicu, te da mu policajci tokom ispitivanja nisu dozvoljavali da pije vode i ide u toalet.

Na suđenju je povukao priznanje, izjaviši da je tokom ispitivanja mučen i izjavio je da nije kriv.

"Jedino što sam mogao da uradim jeste da čučnem i stisnem se, kako bi bih obavio veliku nuždu. Jedan od policajaca me je uzeo za palac, stavio ga u mastilo, povukao ga ka napisanom priznanju krivice i vikao na mene da ga potpišem, udarajući me i zavrćući mi ruku", rekao je svojevremeno Hakamada svojoj sestri opisujući torturu u policiji.

Prvobitno je izvršenje smrtne kazne, posle žalbi, bilo zakazano za 11. novembar 1980. godine. Hakamada je i dalje tvrdio da je nevin, a u pismu svom sinu 1983. je napisao: "Dokazao sam ti da tvoj otac nije ubica i da policija to najbolje zna i da je sudiji bilo žao. Polomiću ove čelične okove i vratiću ti se."

Za slučaj se tada zainteresovao ministar pravde, koji je odbio da potpiše akt o izvršenju smrtne kazne, pošto je sumnjao u valjanost dokaza i suđenja.

Iwao Hakamada Ivao Hamakada danas Foto: Kazuhiro NOGI / AFP / Profimedia

U njegov slučaj se uključila i Bokserska federacija Japana, a napredak tehnologije doveo je do pomaka u novoj istrazi.

Dvehiljaditih su počeli apeli za novo suđenje, a najveći pomak se desio 2008. godine, kada je analizom DNK utvrđeno da krv s odeće nije Hakamadina.

Konačno, on je 27. marta 2014. pušten na slobodu.

Hakamada je 10. marta 2011. dospeo u "Ginisovu knjigu rekorda" kao osuđenik koji najduže čeka na izvršenje smrtne kazne.

Tokom profesionalne bokserske karijere imao je 29 borbi u pero kategoriji, u kojoj je bio rangiran kao šesti bokser sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA