Vreme čitanja: oko 1 min.

Koristili tri mužjaka miša da im naprave potomstvo: Ženka ih je iznela kao "surogat" majka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici upozoravaju da ima još mnogo proučavanja i predstoji dosta rada pre nego što budu mogli da koriste ovakvu tehniku i kod ljudi

  • 0
Miš, miševi Foto:Shutterstock

Japanski naučnici uspeli su da od ćelija kože dva mužjaka miša stvore jajne ćelije, a onda je oplođenu presadili u ženku koja je rodila zdravo potomstvo.

Veliki proboj na polju reproduktivne biologije, koji je predvodio profesor biologije genoma sa Univerziteta u Osaki Kacuhiko Hajaši, uspeo je učini nešto skoro nemoguće – da stvori zdravo potomstvo od dva mužjaka.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nejčer (Nature), kulminacija je dugogodišnjeg mukotrpnog rada i moglo bi da proširi mogućnosti za veštačku oplodnju i potencijalno spreči izumiranje nekih životinjskih vrsta.

Naučnici, međutim, upozoravaju da ima još mnogo proučavanja i predstoji dosta rada pre nego što budu mogli da koriste ovakvu tehniku i kod ljudi.

"Očekujemo da će proći dosta vremena pre nego što nešto od ovoga možemo da primenimo na ljudima. Možda 10, pa i više godina. Čak i ako uspemo da stvorimo jajnu ćeliju, još nismo sigurni da li je bezbedna da se iz nje dobije beba", kaže Hajaši.

Japanski stručnjaci su uzeli ćelije kože sa repa odraslog mužjaka, koje su sadržavale jedan X i jedan Y hromozom i pretvorili ih u matične ćelije, a onda ih reprogramirali embrionalne ćelije.

Proces genskog inženjeringa, koji uključuje uvođenje posebnih gena koji stvaraju ćelije slične embrionalnim matičnim ćelijama, prvi je sproveo nobelovac Šinja Jamanaka.

Takozvane pluripotentne matične ćelije, koje mogu da se razviju u bilo koju vrstu ćelije, već se koriste u biološkim istraživanjima kako bi se ispitivale bolesti i razvili lekovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA