Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni naučnik upozorava: Bolje da ne kontaktiramo vanzemaljce

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi znamo šta se desilo Montezumi kada je sreo Korteza u Meksiku pre više stotina godina, rekao je Mičio Kaku

  • 1
čovek beži od NLO-a Foto: Shutterstock

Ako jednog dana uspemo da pronađemo vanzemaljski oblik života moraćemo sebi da postavimo brojna nova pitanja. Jedno od njih biće - da li da ih kontaktiramo?

Čuveni naučnik Mičio Kaku bio je jasan po ovom pitanju - to bi bila veoma loša ideja.

Kaku, teorijski fizičar, futurista i svetski poznat promoter nauke, smatra da bi uspostavljanje kontakta s vanzemaljskom civilizacijom moglo da bude pogubno po Zemljane.

"Ima na hiljade planeta koje bi trebalo da proučimo i zato postoji prilično velika šansa da ostvarimo kontakt s vanzemaljskom civilizacijom", rekao je Kaku.

"Postoje moje kolege koje veruju da bi trebalo da dopremo do njih. Ja mislim da je to veoma loša ideja. Svi znamo šta se desilo Montezumi kada je sreo Korteza u Meksiku pre više stotina godina", rekao je Kaku aludirajući na masakr koji su doživeli Asteci od strane španske Armade pod komandom Korteza, kada je "poput vode zemljom tekla krv ratnika".

Njegova paralela zvuči kao ono što može da se desi ukoliko Zemljani budu kontaktirali vanzemaljsku civilizaciju.

Kako objašnjava da je ideja iz prošlosti, po kojoj su vanzemaljci mahom miroljubivi, veoma upitna pošto lako može da se radi o civilizaciji koja je hiljadama, a možda i milionima godina, naprednija od naše. Zato bi bilo veoma rizično da ostatku Univerzuma obelodanimo naše postojanje, smatra Kaku.

"Ne smemo da rizikujemo. Ne bi trebalo da se 'reklamiramo' civilizaciji iz spoljnjeg svemira zato što ne znamo kakve bi ona namere imala", kaže čuveni naučnik.

Opasnost, veruje Kaku, leži u tome što vanzemaljci ne moraju da budu zli, već da ih jednostavno neće biti briga za nas. On je uporedio naš položaj u Univerzumu sa jelenom u šumi. Dok lovac u šumi predstavlja opasnost za jelena, stvarna opasnost za njega zapravo dolazi od onih koji će baciti oko na šumu i uništiti je iz nekih svojih pobuda ili koristi.

"Zapravo, ako ste čitali 'Rat svetova" H. G. Velsa, Marsovci nisu bili zli u smislu da su nas mučili ili želeli da nam rade sve one varvarske stvari. Ne, mi smo im se samo našli na putu", zaključio je Kaku.

Video: Istina više nije negde tamo: Vanzemaljci postoje, potvrdio Pentagon i objavio snimke NLO

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA