≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aurora australis: Predivni snimci prirodnog fenomena koji ostavlja bez daha

Vreme čitanja: oko 1 min.

Polarna svetlost na severu Zemlje je poznata pod nazivom aurora borealis, a kada se pojavi na Južnom polu, naziva se aurora australis.

  • 2
Polarna svetlost, Aurora Printskrin: Ruptly

Polarna svetlost, koja nastaje kao posledica eksplozije Sunčevih pega i solarnih oluja, ove godine je u Australiji i na Novom Zelandu mnogo vidljivija nego prethodnih godina, što privlači lovce na ovaj prirodni fenomen koji satima voze kroz noć da bi uhvatili idealni snimak aurore australis.

"Poslednjih nekoliko nedelja smo videli stvarno dobru polarnu svetlost", rekao je astronom i direktor muzeja "Otago" Jan Grifin, prenosi "Gardijan".

Džejms O'Di sa Južnog ostrva Novog Zelanda tvrdi da je lov na polarnu svetlost "avantura", koja postaje "malo i zavisnost, zato što uvek pratite gde će se sledeći put pojaviti."

On i njegovi prijatelji koriste aplikacije koje ih upozoravaju na moguće datume kada će polarna svetlost biti vidljiva i traže dobra mesta za fotografisanje gde je nebo bez oblaka.

"Kada podignete fotoaparat i uslikate boje polarne svetlosti, osetite strahopoštovanje", tvrdi O'Di .

Aurora australis se obično mnogo bolje vidi sa Južnog ostrva Novog Zelanda, ali u poslednje vreme su svetla bila toliko jaka da su se videla i iz Oklanda sa Severnog ostrva.

Polarna svetlost na severu Zemlje je poznata pod nazivom aurora borealis, a kada se pojavi na Južnom polu, naziva se aurora australis.

Video: Divan prizor: Ruski kosmonaut usnimio polarnu svetlost, ali i čudnu pojavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • miki

    29. mart 2023 | 04:01

    U Edmontonu prosle nedelje gledao . Fantasticno,misticno i da uzivas.

  • С-26

    28. mart 2023 | 22:21

    Аурора Бореалис прелепо Божије дело💜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA