≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preseljenje 70 nilskih konja Pabla Eskobara koštaće Kolumbiju 3,5 miliona dolara: Ovo je plan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od četiti nilska konja koje je narko-bos doveo 1980. u Kolumbiju nastalo je 130

  • 0
Pablo Eskobar, nilski konj Foto: Pixabay, Wikimedia/Colombian National Police

Kolumbija kaže da će cena premeštanja 70 nilskih konja koji su pripadali preminulom narko-bosu Pablu Eskobaru u prekomorska utočišta državu koštati 3,5 miliona dolara, piše Guardian.

Nilski konji, koji su teritorijalni i teški tri tone, potiču od četiri nilska konja koja je 80-ih ilegalno iz Afrike uvezao narko-bos Pablo Eskobar. Nakon Eskobarove smrti 1993, životinje su krenule slobodno da šetajupo močvarnom području.

Tamošnje vlasti za zaštitu životne sredine nisu mogle da obuzdaju broj nilskih konja kojima je sliv reke Magdalene postao dom. Zato su rekli da životinje planiraju da premeste narednih meseci.

Oni planiraju da u utočište Ostok u severnom Meksiku pošalju 10 nilskih konja, a u utočište u Indiji 60.

"Cela operacija trebalo bi da košta oko 3,5 miliona dolara", rekao je Ernesto Zazueta, vlasnik meksičkog utočišta Ostok. Zazueta i guverner kolumbijske regije koja je dom nilskim konjima kažu da planiraju da namame životinje mamcem u boksove.

U boksovima će nilski konji biti zatvoreni pre nego što se stave u posebne sanduke za transport životinja. Kolumbija godinama ima problem s Eskobarovim nilskim konjima. Sprovodi se sterilizacija nilskih konja, ali se oni razmnožavaju brže nego što lokalni veterinari mogu da ih pronađu, uhvate i kastriraju.

Od prva četiri nilska konja s Eskobarovog imanja nastalo je 130 i to je najveća populacija nilskih konja izvan Afrike. Njihova populacija će eksponencijalno rasti jer u Kolumbiji nemaju prirodnih neprijatelja iz životinjskog sveta. Jedno istraživanje je procenilo da će do 2034. u Kolumbiji biti 1.400 nilskih konja.

Studije su upozorile da nilski konji oštećuju ekosistem u Magdaleni - reci s najvećom bioraznolikošću na svetu. Svaki nilski konj pojede oko 40 kg trave noću, što znači da sam njihov izmet truje vodu, ubija ribu i ugrožava bogatu biološku raznolikost reke.

Pored toga, sve su češći susreti nilskih konja sa stanovništvom, a napadi su postali učestaliji.

Video: Zbog njih mit o Pablu Eskobaru i dalje živi: Upoznajte neobični vrt u Kolumbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA