Vreme čitanja: oko 2 min.

Na aerodromu u Velikoj Britaniji zaplenjena jedinstvena skulptura stara 2.000 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plan krijumčara verovatno je bio da se artefakt proda na crnom tržištu

  • 1

Skulptura, za koju se procenjuje da je stara oko 2.000 godina, i koja bi mogla da ima vrednost od 30 miliona funti, zaplenjena je na aerodromu Stansed u Velikoj Britaniji.

Plan krijumčara verovatno je bio da se artefakt proda na crnom tržištu. Reč je o velikom fragmentu reljefa u steni koji prikazuje impozantnu mušku figuru isklesanu, kako se pretpostavlja, u 3. veku nove ere, u vreme Sasanidskog carstva.

Pogranični službenici postali su sumnjičavi kada su videli da je figura nemarno upakovana, i pretpostavili da je to upravo urađeno s namerom da sugeriše da je reč o uobičajenom, nevažnom predmetu.

Reljef, visok više od jednog metra, isklesan je iz stene u komadu.

- Skoro da nikada ne nailazimo na slučaj krijumčarenja predmeta koji je nastao klesanjem na licu mesta i ovo je nivo brutalnosti koji nadilazi sve. Postoje čak i tragovi flomastera na zadnjoj strani pre nego što su šverceri upotrebili ugaonu brusilicu za dijagonalno rezanje, kako bi prisvojili deo vrednog reljefa - ispričao je Džon Simpson, viši kustos i arheolog u odeljenju Britanskog muzeja za Bliski istok.

Simpson je delo opisaokao jedinstvenu reljefnu skulpturu u steni koja datira iz razdoblja Sasanidskog carstva, kada je Iran bio centralno, prostrano, moćno carstvo.

Postoji jedva tridesetak poznatih sasanidskih reljefa na stenama, koji uglavnom datiraju iz trećeg veka. Gotovo svi su u relativno malom delu Irana, u svojoj pradomovini, pokrajini Fars.

- Verovatno stiže iz područja Širaza. Mislim da je to verovatno deo velikog niza. Neverovatno je privlačan, ovako nešto nikada nije bilo na tržištu - rekao je Simpson.

Nedostatak bilo kakvih originalnih natpisa onemogućava identifikaciju prikazane osobe, ali njegova odeća i dijadema ukazuju na osobu iz elitnog sloja društva.

Kako prenosi Gardijan, Sejed Mahdi Hoseini Matin, otpravnik poslova Irana u Londonu, rekao je „da se iskreno nada da će daljom saradnjom Britanskog muzeja i iranske ambasade borba protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima biti uspešna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • laki

    3. april 2023 | 11:22

    Englezi koji su najveci pljackasi sveta otkrili figuru za koju se sumnja da je ukradena,pa oni su opljackali pola sveta,pogledajte njihove muzeje bice vam sve jasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA