Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi pronašli grobnicu staru 2.500 godina i u njoj netaknuto jelo: I danas je popularno kod nas

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon što su pronašli vekovima staru pogrebnu komoru, arheolozi su ostali bez teksta.

  • 0
Meksički arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju objavili su da su pronašli pećinu u svetilištu Maja Čičen Ici, u kojoj su otkrili oko 200 keramičkih posuda u skoro netaknutom stanju. Posude datiraju iz perioda oko 1.000. godine i sadrže delove kostiju i spaljene materijale, koji su dati na analizu. Foto: Karla Ortega/Mexico's National Institute of Anthropology and History/AP

U Italiji je nedavno otkopana grobnica stara 2.500 godina u kojoj je pronađen retki poslednji obrok, javljaju lokalni mediji.

Grobnicu, koja je otkrivena oko 130 kilometara severozapadno od Rima, izgradili su Etrurci, misteriozna civilizacija koja je nastanjivala italijansko poluostrvo pre Rimljana, navodi se u saopštenju arheološkog parka Parko di Vulci, od 4. aprila.

Nekropola je bila ograđena velikim kamenim pločama i bila je neotvarana od izgradnje u 6. veku pre nove ere.

Nakon što su pronašli vekovima staru pogrebnu komoru, arheolozi su ostali bez teksta, navodi sajt "GreenMe".

Veruje se da je grobnica pripadala ženi na osnovu prisustva alata za tkanje i komada grnčarije.

U grobnici su takođe pronađeni ostaci poslednjeg obroka, što je retko i neobično otkriće. Ugljevlje i ražnjići pronađeni su unutar bronzanog mangala, odnosno tiganja. Pribor bi se koristio za pravljenje ražnjića od mesa.

Novopronađeni artefakti biće poslati u laboratoriju na analizu, navodi agencija.

Prema studiji objavljenoj 2013. u francuskom časopisu "Anthropozoologica", ostaci životinja ranije otkriveni u etruščanskoj grobnici smatrani su povezanim sa pogrebnim ritualom poznatim kao "hrana mrtvih".

Etrurce, sofisticiran narod sa zagonetnim jezikom i spornim poreklom, pokorili su Rimljani u trećem veku pre nove ere, navodi "Smithsonian Magazine". Njihova civilizacija je imala veliki uticaj na rimsku i grčku kulturu.

(Telegraf.rs)

Video: Najveća pećinska grobnica iz poznoantičkog doba pronađena u Petničkoj pećini kod Valjeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA