Vreme čitanja: oko 3 min.

Poznato ko će doći na Čarlsovo krunisanje: Dok su neki već potvrdili prisustvo, princ Hari i dalje ćuti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Među više od 2.000 gostiju koji se očekuju u opatiji, biće 450 predstavnika dobrotvornih i društvenih grupa, koji će biti pored svetskih lidera, političara i kraljevskih porodica

  • 3
Britanski princ a sada kralj Čarls Foto: Hugo Burnand/Ken Goff Photos / Goff Photos / Profimedia

Pozivnice za krunisanje kralja Čarlsa Trećeg uveliko su poslate zvanicama koje će imati čast da se 6. maja nađu u Vestminsterskoj opatiji tokom ceremonije.

Među zvanicama koje će se sigurno tog dana naći blizu novog britanskog kralja biće njegov naslednik princ Vilijam, njegova supruga Kejt, kao i njihovo troje dece Džordž, Šarlot i Lui.

Očekuje se da će sigurno doći i Čarlsova braća i sestra. S obzirom na to da je kralj vrlo blizak sa svojom sestrom Anom, ona, njen suprug Majk Tindal i njena deca iz prvog braka Piter Tindal i Zara Filips prisustvovaće ceremoniji.

Među zvanicama će se naći i njegov brat Endrju, iako se zbog njegove umešanosti u skandal o seksualnom uznemiravanju, spekulisalo da li će doći. On je nakon skandala oslobođen svih kraljevskih dužnosti, međutim, to ne znači da nema prava da prisustvuje ovako bitnim događajima za kraljevsku porodicu.

Doći će i njegove ćerke Beatris i Judžin zajedno sa svojim muževima.

Kralj je vrlo blizak i sa svojim najmlađim bratom Edvardom i njegovom ženom Sofi, kojima je u martu ove godine dodelio titule vojvoda i vojvotkinja od Edinburga. Ovu titulu pre njega nosio je Čarlsov otac princ Filip.

Hari i Megan i dalje ćute

I dok se za prethodne zvanice od ranije očekivalo da će sigurno doći na krunisanje, britanski mediji danima pišu o princu Hariju i Megan Markl, koji se još uvek nisu oglasili ovim povodom.

Među počasnim zvanicama naći će se i članovi drugih evropskih kraljevskih porodica, a među njima su danska kraljica Margareta (82), njen sin princ Frederik i njegova supruga Meri.

Pozivnice su stigle i u Madrid aktuelnom kralju Felipeu i njegovoj supruzi Leticiji, ali i Felipeovim ocu Huanu Karlosu i majci Sofiji. Huan Karlos je zbog svojih afera i skandala bio primoran da abdicira u korist svog sina i trenutno živi u egzilu u Dubaiju.

Pripadnici svetskog džet-seta i najviši državni zvaničnici

Britanski premijer Riši Sunak, kao i bivši premijeri Boris Džonson, Liz Tras i Tereza Mej takođe su pozvani.

Kao što to uvek biva kada su bitni događaji kraljevske porodice u pitanju, na ceremoniji će prisustvovati i brojni lideri iz država širom sveta.

Međutim, među njima neće biti američki predsednik Džo Bajden iako je dobio pozivnicu. Umesto njega delegaciju SAD predvodiće njegova supruga Džil, ali je Bajden prihvatio poziv kralja da u skorijoj budućnosti poseti Veliku Britaniju.

pozivnica za krunisanje kralja Čarlsa Foto: Tanjug/AP

Ovakva ceremonija ne može da prođe ni bez pripadnika svedskog džet seta. Poznati glumac Tom Kruz već je potvrdio da će se naći među zvanicama.

Podsetimo, britanski kralj Čarls Treći i njegova porodica će na njegovo krunisanje 6. maja doći vozeći se u udobnoj i relativno modernoj konjskoj zaprezi, poznatoj i kao Kočija dijamantskog jubileja, koja je napravljena u Australiji.

Zlatna državna kočija kralj Čarls krunisanje Foto: Tanjug/AP

Nakon završetka ceremonije krunisanja u opatiji, kralj i kraljica vratiće se u palatu u tradicionalnoj Zlatnoj državnoj kočiji, za koju je kraljica Elizabeta navela da je ''izuzetno neudobna''.

Na ceremoniji krunisanja koristiće se tradicionalni kraljevski predmeti, poput posebnog prstenja i mačeva, kao i krune, uključujući krunu Svetog Edvarda koja će biti spuštena na kraljevu glavu. Žezla koja se koriste uključivaće i žezlo iz 17. veka napravljeno od slonovače, dok će najstariji predmet koji će se koristiti biti kašika za ulje iz 12. veka koja služi za miropomazanje.

Među više od 2.000 gostiju koji se očekuju u opatiji, biće 450 predstavnika dobrotvornih i društvenih grupa, koji će biti pored svetskih lidera, političara i kraljevskih porodica.

Kada se povorka vrati u Bakingemsku palatu, novokrunisani Čarls i Kamila pojaviće se na balkonu palate, zajedno sa ostalim starijim članovima kraljevske porodice.

(Telegraf.rs)

Video: Princa Čarlsa III gađali jajima u Jorku: Policija uhapsila muškarca koji je to učinio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA