• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako da se bez većih muka sporazumevate sa drugim Slovenima: Međuslovenski jezik ne morate ni da učite

, Telegraf

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
druženje, smeh, prijatelji

Foto: Shutterstock

Putovanja po inostranstvu mogu da budu i traumatična iskustva ako ne znate strane jezike. Ali, u jednu grpuu zemalja možete slobodno da putujete, pa i da ne znate ništa osim srpskog.

Slovenske narode između ostalog veže i jedna sjajna stvar koja se zove- međuslovenski jezik.

Ako se nađete u jednoj od slovenskih zemalja svaka je prilika da ćete bolje proći od ljudi s drugih krajeva sveta. Ako ništa drugo, neće te ostati gladni i žedni.

Prvo je marta 2006. godine počeo rad na slovjanskom jeziku, kada su filolozi Ondrej Rečnik, Gabriel Svoboda, Jan van Štinbergen, Igor Poljakov, Vojtek Merunka i Stiven Radzikovski osetili potrebu za jednostavnim, a prirodnim slovenskom jezikom, koji bi svi Sloveni razumeli bez prethodnog učenja.

U januaru 2010. godine u projekat se uključio Čeh Vjtek Merunka koji je prethodno osmislio neoslavonski jezik. VEć godinu-dve kasnije još dva jezička projekta spojila su se u jedan i tako je nastao novi, unapređen jezik - međuslovenski - koji je u odnosu na prethodne bio daleko fleksibilniji i otvoreniji za modifikaciju jezičkih pravila.

Kako ovaj jezik izgleda u praksi pogledajte na ovom snimku, a za detalje posetite TikTok nalog interslavic.

@interslavic #interslavic #slavic #russia #ukraine #poland #slovakia #slovenia #bulgaria #serbia #croatia #macedonia #czech #belarus #bosnia #montenegro #slavia ♬ original sound - InterSlavic

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA