Vreme čitanja: oko 2 min.

Deset zapovesti, molitve i čitanje biblije sastavni deo javnih škola u Teksasu: Oštre reakcije na nove zakone

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Roditelji bi trebalo da budu u mogućnosti da odlučuju koje verske materijale njihovo dete treba da nauči, a ne teksaško zakonodavstvo", navodi se u saopštenju Američke unije za građanske slobode u Teksasu.

  • 2
Mojsije sa Deset božjih zapovesti Pixabay.com

Senat Teksasa usvojio je u četvrtak nacrt zakona koji zahteva da svaka učionica u javnim školama ima izloženu kopiju Deset božjih zapovesti, što je izazvao negativnu reakciju zagovornika građanskih sloboda koji kažu da zakonodavci ne bi trebalo da diktiraju kojim verskim materijalima su učenici izloženi, javlja CNN.

Zakon, koji je usvojen u državnom Senatu sa 17 prema 12 glasova, sada će biti upućen u Predstavnički dom države.

Senatski zakon 1515, čiji je autor državni senator Fil King, republikanac, zahteva da Deset božjih zapovesti budu izložene na "upadljivom mestu" u svakoj učionici u "veličini i fontu koji je čitljiv za osobu sa prosečnim vidom sa bilo kog mesta u učionica."

King je ranije rekao da će zakon pomoći da se povrate verske slobode "koje su izgubljene" i da "podseća učenike širom Teksasa na važnost fundamentalnog temelja" Amerike.

"Ovaj zakon se primenjuje počev od školske 2023-2024. godine", navodi se u predlogu zakona. "Ovaj zakon stupa na snagu odmah ako dobije glasove dve trećine svih članova izabranih u svaki dom... Ako ovaj zakon ne dobije glas neophodan da odmah stupi na snagu, ovaj zakon stupa na snagu 1. septembra 2023."

Takođe u četvrtak, Senat je usvojio još jedan zakon koji se odnosi na religiju, koji zahteva da škole daju vreme učenicima i zaposlenima da se mole i čitaju Bibliju svakog školskog dana. Predlog zakona 1396 u Senatu takođe je usvojen sa 17 prema 12 glasova.

Nakon usvajanja dva zakona, podguverner Teksasa Den Patrik je izjavio da je "omogućavanje vraćanja Deset božjih zapovesti i molitve u naše javne škole jedan korak koji možemo preduzeti da osiguramo da ceo Teksas ima pravo da slobodno izrazi svoja iskrena verska uverenja."

"Vraćanje Deset zapovesti i molitve u naše javne škole omogućiće našim učenicima da postanu bolji Teksašani", dodao je on.

"Roditelji bi trebalo da budu u mogućnosti da odlučuju koje verske materijale njihovo dete treba da nauči, a ne teksaško zakonodavstvo", navodi se u saopštenju Američke unije za građanske slobode u Teksasu.

"Ipak, neki teksaški zakonodavci žele da urade upravo to – prisiljavajući javne škole da pokažu Deset zapovesti ili odvajaju vreme za čitanje Biblije."

Novi zakon države Teksas od prošle godine zahtevao je od školskih okruga u državi da izlažu postere sa motom "U Boga mi verujemo", sve dok su kopije donirane ili kupljene od privatnih donacija, ranije je preneo CNN.

Državni senator Brajan Hjuz, republikanski koautor zakona, rekao je u to vreme da ta fraza potvrđuje "naše kolektivno poverenje u suverenog Boga".

(Telegraf.rs)

Video: Pećine vitezova Templara: Laž oko koje su se okupili "sektaši" i skupljači klikova na mrežama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Србин из Калифорније.

    25. april 2023 | 16:58

    Селим за Тексас!

  • Vlada

    8. maj 2023 | 10:34

    Odlican potez, ako bas neko nece ne treba ga terati, ali vecina ce hteti i konacno ce biti bolje kad se vratimo Bogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA