Vreme čitanja: oko 1 min.

Polarna svetlost se ponovo pojavila na neočekivanom mestu: Odmah reagovala i NASA

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slika iz Ekstremadure prikazuje iznenađujuće nebo sa narandžastim, crvenkastim i ljubičastim tonovima koje se vidi iz grada Kasar de Kaseres.

  • 1
NASA, agencija, svemir, istraživanje, logo Foto: Tanjug/AP

Američka Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) odabrala je prelepu fotografiju neba iznad Španije.

U pitanju je snimak upečatljive crvene aurore koju je snimio fotograf Lorenco Kordero iz Kaseresa sa napuštene stanice Kasar de Kaseres i objavljen je na stranici Astronomska slika dana (APOD).

NASA svakog dana bira fotografiju svemira da bi je emitovala na APOD-u, uz objašnjenje profesionalnog astronoma.

Slika iz Ekstremadure prikazuje iznenađujuće nebo sa narandžastim, crvenkastim i ljubičastim tonovima koje se vidi iz grada Kasar de Kaseres.

U slučaju fotografije snimljene u Ekstremaduri, kako objašnjava APOD, radi se o aurori borealis.

"Da li ste videli auroru u poslednje dve noći? Mnogi ljudi koji ne žive na krajnjem severu Zemlje jesu. Izveštaji o aurorama stižu ne samo sa severnih mesta u SAD kao što je Aljaska, već i sa juga kao što su Teksas i Arizona. Ogroman auroralni oval takođe se protezao iznad Evrope i Azije."

Na fotografiji, kako navodi, impresivna crvena aurora snimljena je sinoć u blizini grada Kaseres u centralnoj Španiji.

Aurore su zabeležene i na jugu Iberijskog poluostrva. Aurore su bile rezultat snažnog izbacivanja koronalne mase (CME) koji se dogodio na Suncu pre nekoliko dana.

CME čestice su prešle unutrašnji Sunčev sistem pre nego što su se sudarile sa Zemljinom magnetosferom. Odatle, elektroni i protoni su se spiralno spuštali niz Zemljine severne linije magnetnog polja i sudarali se sa kiseonikom i azotom u atmosferi, izazivajući neverovatan sjaj.

"Naše neobično aktivno Sunce može da pruži buduće prilike za gledanje severnog svetla na južnom nebu", zaključuje NASA.

(Telegraf.rs)

Video: Svetlucavi zeleni talasi "zaplesali" na noćnom nebu: Polarna svetlost očarala stanovnike Murmanksa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • лав

    27. april 2023 | 18:09

    Све ове ткз. поларне светлости која се појављује тамо где јој није место, није изазвало сунчево исијавање!? У питању је приближавање планете Х или како је још зову Нибиру,земљи. Она је у видокругу сунца па је зато не видимо. Међутим,уназад две године камере са Аљаске је већ снимају. Што значи да научници знају њено постојање и приближавање земљи али неће да обелодане. Негде ћете Наћи и снимак два сунца. То друго "сунце" је та планета. Учестали земљотреси и ојачане вулканске активности су њен утицај на геомагнетизам наше Земље. Нажалост,како се буде приближавала тај утицај (негативни) биће све већи. Не верујем да ће овај мој коментар проћи цензуру,али моје је да кажем.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA