Vreme čitanja: oko 1 min.

Freji otkrivena bronzana statua: Eutanazirana ženka morža živi, ovo je "trodimenzionalna lekcija istorije"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo delo finansirano je onlajn kampanjom u kojoj je sakupljeno 25.000 dolara

  • 1
Statua eutanaziranom moržu u Oslu Foto: Tanjug/AP

U Oslu, glavnom gradu Norveške, otkrivena je bronzana statua Freji, poznatom moržu koji je bio atrakcija grada. Ova ženka morža dobila je ime po nordijskoj boginji ljubavi.

Gradske vlasti i Direkcija za ribarstvo grada donele su odluku da Freju eutanaziraju, jer su smatrali da je opasna za građane.

Statua je izrađena od bronze i prikazuje Freju u njenoj prirodnoj veličini, kako leži sklupčana na svom boku na obali, uz ivicu mora.

Ovo umetničko delo finansirano je onlajn kampanjom u kojoj je sakupljeno 25.000 dolara.

Freja je inače bila senzacija na društvenim mrežama, a turisti i lokalno stanovništvo dolazili su na obalu da bi je videli.

Kreatorka bronzane statue Astri Tononian nada se da će njena kreacija postati "trodimenzionalna lekcija istorije", prenosi RTS, pozivajući se na strane medije.

Istakla je da je srećna što je imala priliku da radi na projektu "skoro besplatno", jer je to njeno srce ispunilo radošću.

Ko je Freja?

Freja je bila mlada ženka morža koja je vreme provodila u fjordovima Osla. Nije se plašila ljudi, za razliku od većine morževa.

Freja, ženka morža, Norway Walrus Euthanized Foto: Tanjug/AP

Stanovnici grada i turisti su Freju stalno fotografisali, a ona se pela po usidrenim čamcima. Mnogi su smatrali da to nije bezbedno, pa su gradske vlasti donele odluku da Freju eutanaziriraju, što je mnoge ljude razbesnelo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Karikaturista

    1. maj 2023 | 07:19

    Usli u njeno prirodno staniste, pa posto se ona nije sklonila, oni je eutanaziraju, a onda skupe online novac da bi napravili njenu broncanu skulpturu. Zaista, moze li ista ludje?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA