Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogrešnom medvedu preti smrt zbog ubistva džogera, tvrde aktivisti: Uhvatili ženku umesto mužjaka?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grupa za dobrobit životinja tvrdi da dva forenzička izveštaja pokazuju da je krivac mužjak, dok je zarobljeni medved ženka

  • 2

Aktivisti za prava životinja pozivaju na hitno oslobađanje ženke medveda uhvaćene pod sumnjom da je ubila džogera u severnoj Italiji nakon što su tvrdili da su testovi pokazali da je krivac mužjak.

Sedamnaestogodišnji medved, identifikovan kao JJ4, osumnjičen je da je 5. aprila ubio Andreu Papija (26), koji je nastradao dok je džogirao planinskom stazom u blizini svog sela Kaldes u Trentinu, javlja "Guardian".

JJ4, koja se smatra "problematičnim" medvedom, brzo je uhvaćen i odveden u ograđeni prostor za životinje dok sud odlučuje o njenoj sudbini.

Mauricio Fugati, predsednik provincije Trentino, želi da se medved uspava, dok se aktivisti za prava životinja bore za njegovo oslobađanje.

"Leal", udruženje za zaštitu životinja, saopštilo je da je regionalnom upravnom sudu, koji će odluku objaviti 11. maja, predstavilo dva forenzička izveštaja koji će osloboditi JJ4, koja je odvojena od svojih mladunaca.

Prema DNK testovima, tragovi zuba pronađeni na Papijevom telu bili su kompatibilni s odraslim mužjakom medveda, a ne sa JJ4.

"JJ4 je nevina", navodi se u saopštenju.

Udruženje je objasnilo da za veterinarsku nauku životinjski zubi "imaju istu vrednost kao i otisci ljudskih prstiju", te stoga nauka "poriče laži koje je izgovorio Fugati".

Izveštaji su takođe utvrdili da je priroda napada bila "dugotrajan pokušaj medveda da udalji i odvrati žrtvu", a ne "namerni ili predatorski napad".

Policija veruje da je Papi, koji je zadobio povrede vrata, ruku i grudnog koša, pokušao da otera medveda nakon što je na licu mesta pronađena krvava grana. Prvi testovi identifikovali su JJ4, koji je prethodno napao dva planinara 2020. godine.

Zajedno sa trenutnim oslobađanjem JJ4 iz visokobezbednog azila u Kastelaru, "Leal" zahteva "trenutnu ostavku" Fugatija.

Fugati je rekao da bi dao da medved bude "ustreljen tokom hvatanja" da to naređenje nije bilo suspendovano od strane administrativnog suda. "JJ4 će biti ubijen kada sud dozvoli da se to dogodi", rekao je on prošle nedelje.

Fugati je takođe naredio da se JJ4 uspava nakon napada na dvojicu planinara 2020. godine, ali je sud ukinuo tu naredbu zbog pritiska grupe za prava životinja i Serhija Koste, tadašnjeg ministra životne sredine. Tada je dogovoreno da se medvedu umesto toga stavi radio ogrlica. Međutim, baterija uređaja se ispraznila i više nije mogla da se prati lokacija JJ4.

JJ4 je rođen u Trentu nakon što su dva medveda koja su dovedena u Italiju iz Slovenije početkom 2000-ih uparila preko "Life Ursus" projekta za preokretanje opadajuće populacije mrkih medveda u ovoj oblasti.

U oblasti Trenta sada ima oko 100 medveda, a bliski susreti sa ljudima su sve češći. Čoveka je u istoj pokrajini u martu napao drugi medved po imenu MJ5.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako je završio odbegli hotelski medved: Epilog jurnjave po ulicama sibirskoga grada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA