Vreme čitanja: oko 2 min.

Kitovi ubice uočeni u vodama kod Abu Dabija: Viđeni na 10 metara od obale, sve je odjednom utihnulo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odjednom samo nismo više mogli da uočimo nijednu ribu u vodi. Onda sam čuo kolegu kako govori da je video da kit iskače iz vode. U prvi mah nisam poverovao, rekao je Ahmed Afifi koji je snimio ove veličanstvene zveri

  • 0
Orka, Orca, kit Foto: Tanjug/AP

U vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata ove sedmice uočeni su kitovi ubice. Njih su prvo primetili Ahmed Afifi i njegove kolege ribolovci, kada su krenuli u lov.

Kako svedoči Afifi, u jednom trenutku sve ribe su nestale sa površine i odjednom je bila neverovatna tišina.

"Odjednom samo nismo više mogli da uočimo nijednu ribu u vodi. Onda sam čuo kolegu kako govori da je video da kit iskače iz vode. U prvi mah nisam poverovao, jer sam na vodi od 2008. godine. Svakog drugog dana idem na pecanje i nikad nisam video kita ubicu kod Abudabija", rekao je Afifi za Khaleej Times.

Nije samo Afifi iznenađen, na hiljade stanovnika UAE takođe nisu mogli da poveruju da su orke stigle u njihove vode. Afifi je uveren da su orke stigle tu na putu ka kuću, ka Indijskom okeanu.

Šeik Hamdan bin Mohamed bin Rašid Al Maktum, prestolonaslednik Dubaija i predsednik Izvršnog veća emirata, podelio je video snimak kitova u vodama Dubaija u sredu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Environment Agency - Abu Dhabi (@environmentabudhabi)

Kada su kitovi uočeni kod Abu Dabija, bili su na svega osam do 11 metara od obale.

"I dalje ne verujem da su bili toliko blizu obale. Znao sam da ih vidim, ali na stotine kilometara od obale. Nikad tako blizu", kaže Afifi.

Igrali se sa plenom, pa ga progutali

Afifi kaže da su on i njegove kolege gledali kako se orke igraju sa plenom, pre hranjenja.

"Igrali su se sa dugongom, pre nego što su ga napali i pojeli ga. Toliko su zli. Igrali su se sa njim. Plivali su oko njega, njihali vodu, izbacivali ga na površinu i prevrtali. Jadna životinja se umorila. Oni ubijaju tako što mnogo muče svoje žrtve", kaže Afifi.

Kitovi ubice plivaju u grupama i vešti su u pravljenju zamki pre nego što napadnu svoje mete.

"U Portugalu su napali 400 čamaca nakon što je njihov vođa poginuo. Ovi kitovi ubice vole da jedu foke. Zato su bili na ovom području. Oni su gotovo jedino stvorenje koje može postaviti zamku za delfine. Oni mogu da uhvate najteža stvorenja u moru. Napadaju ljude ako se osećaju ugroženo od njih", kaže Afifi.

On otkriva i druge činjenice o orkama.

"U nekim drugim zemljama ovi kitovi ubijaju čitavog kita kojeg se niko drugi ne bi ni usudio da napadne. Nakon što ga ubiju, jedu samo jezik ili jetru, a ostalo ostavljaju. Dakle, ova stvorenja su pametna i agresivna”, kaže Afifi.

Vlasti su nedavno izdale upozorenje za posetioce plaža nakon što su kitovi primećeni kod obale glavnog grada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA