Vreme čitanja: oko 2 min.

Deca beskućnici vode svoje novine iako su nepismeni, na ovaj način iznose svoje priče: Pišu o životu na ulici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slaveći ove godine 20. godišnjicu od osnivanja, novine su promenile brojne živote

  • 0
novine Balaknama Indija deca novinari Foto: Chandan KHANNA / AFP / Profimedia

U malom podrumskom prostoru u Nju Delhiju svakog meseca okuplja se grupa dece i tinejdžera kako bi razmenjivala ideje. Reč je o novinarskom kolegijumu Balaknama, u doslovnom prevodu s Hindu - dečjeg glasa, novine koja progovora o iskustvima dece koja žive i rade na ulici, a vode je - oni sami.

Novina ima oko 90 većinom nepismenih reportera. Oni u razgovoru prikupljaju vesti od druge dece, a onda ih prepričavaju uredničkom telu Balakname koje bira najbolje među njima, proverava tačnost informacija i zapisuje ih.

"Balaknama je rezultat zanemarivanja i nepravde prema deci ulice i deci radnicima širom sveta. Kada deca nisu našla svoje mesto među odraslima, odlučila su da zapišu svoje najteže i najslavnije trenutke. Na taj način pokušavamo da promenimo percepciju ljudi i osiguramo identitet, dostojanstvo i uključenost dece beskućnika", kažu iz novina.

Slaveći ove godine 20. godišnjicu od osnivanja, novine su promenile brojne živote. Nakon što je pre sedam godina ostao bez oca, trenutni urednik Kišan Ratore živeo je na ulicama Delhija prodajući cigarete.

Slučajno je tada susreo humanitarce iz organizacije Chetna, usmerene na pomoć deci kao što je on. Spojili su ga s novinama u kojima od tada aktivno radi, prenosi Guardian.

"Video sam kako je moj život naglo počeo da se menja - od dobijanja batina na ulici do dostojanstvenog života koji sam dobio kroz obrazovanje. Danas imam zadovoljstvo da pišem i objavljujem ​​priče o zajednici dece s ulice, što mi je blisko srcu", rekao je Guardianu Ratore, koji od Chetne dobija stipendiju za studiranje.

On je samo jedan od 700 dece kojoj je organizacija omogućila da se sklone s ulice i započnu novi život.

List izveštava o seksualnom zlostavljanju, neuhranjenosti, policijskoj brutalnosti i dečjem radu. Njihove priče uticale su na promene ponašanja vlasti, hapšenje lokalnog dilera koji je zapošljavao maloletnike, ali i generalno senzibiliranje javnosti prema njihovim sudbinama.

Novine se prodaju za pet rupija i objavljuju na hindskom i engleskom jeziku, a imaju oko 8.000 primeraka. Finansira ih Chetna, prostor za oglašavanje, ali i privatne donacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA