Vreme čitanja: oko 2 min.

Austrija odlučila šta će biti s Hitlerovom rodnom kućom: Neće je srušiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prenamena kuće koštaće 20 miliona evra

  • 1
Hitlerova kuća u Braunau, Adolf Hitler Foto: Wikimedia/Thomas Ledl

Rodna kuća Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunauu na Inu biće pretvorena u policijsku stanicu i obrazovni centar o ljudskim pravima namenjen austrijskim policajcima.

"Rušenje ili muzej ne dolazi u obzir. Policijska stanica i obrazovni centar za policajce je primerena namena koja podmiruje moralnu, političku i pravnu dimenziju ovog mesta", rekao je istoričar Oliver Ratkolb iz stručne komisije koja se bavila pitanjem namene zgrade.

Komisija je odbacilo rešenje koje uključuje rušenje obrazlažući to strahom da bi se taj čin u svetu mogao protumačiti kao "bežanje Austrije od sopstvene odgovornosti".

"Kuća će postati dom za najbrojniju austrijsku instituciju zaštite ljudskih prava a to je policija", rekao je član komisije Herman Fajner za javni servis ORF.

Hitler je rođen je u iznajmljenoj sobi na poslednjem spratu kuće 1889. godine, a u njoj je živeo samo nekoliko meseci. Obišao ju je 1938. godine.

Tokom nacističke vladavine, kuća je pretvorena u njegovo svetilište, dok je grad privlačio talase turista. Nakon što su nacisti počeli da gube rat 1944. godine, kuća je zabarikadirana.

Austrijska vlada je kupila zgradu u Braunauu na Inu, u blizini granice sa Nemačkom 2016. godine, nakon dugog spora, na osnovu obavezujućeg naloga za kupovinu, prenosi Hina.

Početak građevinskih radova na preuređenju kuće očekuje se na jesen. Trebalo bi da budu završeni do 2025. godine, a planirano je da se policijske snage usele do 2026. godine.

Ovaj plan je izazvao kontroverze u austrijskoj javnosti. Pojedini Austrijanci žele da kuća bude srušena, kao i komisija stručnjaka, koja je odlučila da ona treba da se sruši da ne bi postala žarište neonacista. S druge strane iznosi se mišljenje da bi to bilo poricanje prošlosti Austrije, dok ima i onih koji smatraju da bi kuću trebalo koristiti kao mesto pomirenja ili kao prostor za dobrotvorne svrhe. Austrijska vlada je decenijama iznajmljivala kuću od bivše vlasnice Gerlinde Pomer, u pokušaju da zaustavi krajnje desničarski turizam, navodi BBC.

Koristila ga je dobrotvorna organizacija kao dnevni centar za osobe sa posebnim potrebama sve dok Pomer nije blokirala renoviranje. Vlada je 2016. godine usvojila zakon kojim se dozvoljava da joj se oduzme kuća u zamenu za više od 800.000 evra na ime kompenzacije.

Tri godine kasnije ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je planove za pretvaranje kuće iz 17. veka u policijsku stanicu.

(Telegraf.rs)

Video: Prodaju poslednje Hitlerovo pismo a sve pare idu za borbu protiv koronavirusa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 1488

    25. maj 2023 | 14:41

    Da se otvori kao muzej za svu mladu decu čiji mozak nije ispran!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA