Vreme čitanja: oko 1 min.

Čudna stvorenja noću vrebaju unutar hrama: Stručnjaci ih analizirali i otkrili da se radi o novoj vrsti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mužjak i ženka se razlikuju po jednoj stvari

  • 0

Tri šiljasta stvorenja vrebala su noću u hramu u Laosu. Životinje su živele neometano sve dok ih naučnici nisu primetili - i otkrili novu vrstu.

Prema studiji objavljenoj 23. maja u časopisu ZooKeys, istraživači su vršili istraživanje vodozemaca i gmizavaca u provinciji Vientijan kada su noću ušli u hram Sinksaj.

Unutar hrama, istraživač je pronašao tri šiljasta guštera kako sede na zemlji. Sakupili su uzorke i, nakon što su ih pobliže pogledali, shvatili da su otkrili novu vrstu lisnatog gekona.

Nova vrsta je nazvana Dixonius muangfuangensis ili Muangfuang lisnati gekon po oblasti u kojoj je otkrivena, navodi se u studiji. Gušter niz leđa ima nizove kvrgavih šiljaka.

Fotografije pokazuju mužjaka Muangfuang lisnatog gekona tamnosive boje i malih crnih mrlja na leđima. Ženka gekona ima svetliju smeđu boju.

Istraživači su životinju pronašli samo u okrugu Muangfuang u provinciji Vientijan. Područje u blizini hrama okruženo je "nizijskom kraškom šumom", vrstom šume isprekidane krečnjačkim stenama, navodi se u studiji.

Analiza DNK otkrila je da nova vrsta ima između 3,1 posto i oko 18,2 posto genetskih varijacija u odnosu na druge poznate vrste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA