Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno kako se odbraniti od kitova ubica koje napadaju brodove u Mediteranu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mornari imaju novi način da zaustave napade kitova ubica

  • 0
Orka, kit ubica Pixabay

Britanskim mornarima je rečeno da na svoje jahte ponesu vreće peska kako bi se zaštitili od kitova ubica odgovornih za stotine napada na čamce u Gibraltarskom moreuzu, javlja britanski "The Telegraph".

Više od 250 jahti je oštećeno, a tri potopljene, otkako su napadi u moreuzu i na obalama Španije i Portugala prvi put prijavljeni 2020. godine.

Smatra se da je ženka orke po imenu Vajt Gledis, verovatno traumatizovana nakon sudara sa čamcem, naučila svoje kolege kitove da napadaju plovila koja prolaze.

Petnaest orki u regionu od 35 kitova ubica odgovorno je za napade, koji obično uključuju vrhunske grabežljivce koji udaraju glavom o kormilo čamca do uništenja.

Ali posipanje peska u vodu oko kormila zbunjuje sonar orke i može da zadrži čamac u pokretu tokom napada, saopštilo je "Cruising Association".

"Ne mora biti puno peska. Nekoliko kilograma,” rekao je Džon Burbek, vođa tima projekta Orca u "Cruising Association".

"Orke dolaze na sonar, a ne na vid. Pesak oko kormila zbunjuje tu sonarnu sliku koju snimaju", rekao je on.

Jedan skiper je u aprilu ove godine prijavio uspehe sa tom metodom, koja zahteva pet do osam kilograma peska i stvara "efekat akustičnog ogledala".

Trik je, prema "Cruising Association", sakriti kormilo iza paravana od peska, dok se pripremate za rikverc.

Gospodin Burbek je rekao da je sredstvo odvraćanja najbolje funkcionisalo ako se kombinuje sa tim da je posada udarala loncima i tiganjem o palubu kako bi podstakla orku da prekine svoje napade, koji mogu da potraju više od sat vremena.

Istraživanja se nastavljaju da li je trka u plićaku dobra taktika, jer orke više vole da budu u oblastima gde se obično nalazi tuna, njihov glavni plen.

Niko do sada nije ozbiljno povređen u napadima tih inteligentnih životinja koje mogu da putuju i do 180 kilometara dnevno.

(Telegraf.rs)

Video: Nije mu bilo spasa: Kit ubica nemilosrdno ščepao mladunče morkog lava pa ga odvukao u okean

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA