Vreme čitanja: oko 2 min.

Preživeo Drugi svetski rat, ima 100 godina i zvezda je TikToka: Dok fanovi traže selfi, on im nudi zagrljaj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Larson, koji ima više od 600.000 pratilaca na TikToku, prisustvovao je ceremoniji u utorak na američkom groblju tokom obeležavanja 79-godišnice napada koji je doveo do oslobađanja Francuske i zapadne Evrope od nacističke kontrole

  • 0
Jake Larson Papa Jake Foto: Tanjug/AP

Veteran iz Drugog svetskog rata Džejk Larson, 100-godišnji Amerikanac najpoznatiji na društvenim mrežama pod imenom "Papa Jake" (tata Džejk), uživao je grleći se sa fanovima koje je upoznao tokom puta u Normandiju na obeležavanju Dana D.

Larson, koji ima više od 600.000 pratilaca na TikToku, prisustvovao je ceremoniji u utorak na američkom groblju tokom obeležavanja 79-godišnice napada koji je doveo do oslobađanja Francuske i zapadne Evrope od nacističke kontrole.

"Ja sam samo seoski dečko. Sada sam zvezda na TikToku. Možete da me vidite svuda: "Papa Jake". Ja sam legenda! Nisam ovo planirao", rekao je sa entuzijazmom za AP.

Larson je sleteo na Omaha plažu, gde je trčao dok su na njega pucali iz mitraljeza i stigao do litica, a da nije bio ranjen.

"Imam 100 godina a ništa me ne boli. To ne možeš da lažiraš", dodao je on.

Larson je u ponedeljak obišao Pegazu, mesto koje predstavlja ključnu operaciju Dana D, kada su trupe morale da preuzmu kontrolu nad strateškim mostom.

Tamo je upoznao Bila Gladena (99), veterana iz Britanije.

"Želim da te zagrlim, hvala ti. Bilo nam je suđeno da se sretnemo", rekao je Larson Gladenu.

U nedelju je prisustvovao i paradi zajedno sa drugim američkim veteranima, koristeći invalidska kolica, gde su hiljade padobranaca skočile nedugo posle ponoći 6. juna 1944. godine.

Na svakom zaustavljanju tokom putovanja u Normandiju, tatu Džejka su pozdravljali ljudi tražeći da se slikaju sa njim. Za uzvrat, on im je ponudio zagrljaj, na njihovu najveću radost.

Na TikToku je veoma aktivan i često objavljuje snimke u kojima čestita ljudima praznike i posećuje muzeje i druge znamenitosti.

Džejk Larson je rođen u Ovatoni u Minesoti. Prijavio se u Nacionalnu gardu 1938. lažući o svojim godinama jer je tada imao samo 15 godina.

Januara 1942. poslat je u inostranstvo i bio je stacioniran u Severnoj Irskoj. Postao je operativni narednik i sastavio knjige planiranja za invaziju na Normandiju. Posle Dana D, nastavio je ovu dužnost.

Larson je bio u Normandiji sa grupom od više od 40 američkih veterana koji su putovali sa Best Defence Foundation, neprofitnom organizacijom koja im pomaže da posete bivša ratišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA