Vreme čitanja: oko 2 min.

Kitovi ubice opet napadaju, u Mediteranskom moru grizle jahtu od 12 metara: Na snimku se čuje "Tonemo, tonemo"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njih osam učestvovalo u napadu

  • 1

Kitovi ubice ne prestaju sa napadima na Mediteranu. Muškarac koji je plovio od Lisabona do Ibice svojom jahtom načinio je zastrašujuć snimak. Njega je napalo osam orki koje su odgrizle deo broda kako bi ga potopile, a to nije prvi napad koji se desio u ovim vodama.

Luis Eduardo Alves Lima iz Brazila plovio je od Lisabona do Ibice kada je 4. juna naišao na morske nemani. Prvo se osećao uzbuđeno i telefonom je hteo da zabeleži, kako kaže taj "prelepi trenutak". Ali ubrzo je shvatio da su kitovi ubice gledali na njegovu jahtu kao na metu. Na video snimku koji je Luis podelio na Fejsbuku, on gasi motor i zaustavlja brod blizu Gibraltarskog moreuza.

Na snimku se vide leđna peraja crne boje koja se približavaju njegovom čamcu nazvanom "Halberg-Rasi." Vidi se peraje jedne orke koja se približava i druge koja odlazi ispod prednjeg dela njegovog plovila, dok druge dve idu tačno ispod i dolaze do sredine gde se nalazi kormilo.

Kitovi ubice su slomile Luisovu jahtu dugačku 12 metara za manje od 20 minuta. Luis je rekao da su orke prestale da napadaju, ali su se vratile sat vremena kasnije.

"Drugi put je bilo brže jer nisu imale šta drugo da rade jer su već preuzele kormilo", rekao je on za 9 News.com, prenosi Mondo.

"Odmah sam krenuo u Barbate na popravku", rekao je Luis, dok se na jednom od snimaka koje je objavio strani medij (možete pogledati klikom na link iznad), vidi kako kofom vade vodu iz plovila i ponavljaju: "Tonemo, tonemo!"

Kada se vratio na obalu, postavio je slike svoje jahte da pokaže štetu. Takođe je rekao da veruje da su starije orke učile svoje mlade da napadaju.

Na jednom od mojih video snimaka možete videti kako glavna orka prilazi i napada kormilo sa mladom orkom pored sebe, zatim se povlači i onda mlada orka kreće da napada", dodao je Luis. "To je definitivno bio neki oblik obrazovanja, podučavanja."

Luis je rekao da je imao sreće što je pobegao i "inače bi završio u vodi". Sličan napad dogodio se na istom mestu u maju kada se član posade na brodu Mustikuek prisetio da je orka pogodila kormilo i nestala posle 20 minuta. Ovo takođe nije prvi slučaj, niti drugi, već skoro 20. po redu.

Istraživači nisu sigurni zašto orke jure za brodovima. Postoje dve teorije kaže Alfredo Lopez. Jedna je da su kitovi ubice izmislile novi trend, nešto za šta se zna da delfini rade. A ono što još može da bude, jeste da su napadi odgovor na loše prošlo iskustvo sa nekim čamcem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Мирослав

    20. jun 2023 | 18:36

    Даће Бог да на мору морска бића уведу ред

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA