Vreme čitanja: oko 4 min.

Zašto političari vole da rade sklekove? Misija "mišićima do glasova" nije uvek delotvorna, već katkad i smešna

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nekima odlično idu od ruke, neki rade nešto što samo oni nazivaju sklekovima, a neki ispadaju smešni.

  • 3
Barak Obama radi sklekove Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Hipermaskulinitet u predizbornoj kampanji često je način da se izbegnu pitanja o godinama, iako neki političari vole da budu lepo isklesani.

Robert F. Kenedi Mlađi, koji se kandiduje za demokratsku nominaciju za predsednika SAD, želi da se izdvoji od običnih političara. Tako je ove nedelje objavio snimak kako radi sklekove bez majice na parkingu - znate, kao što to rade potencijalni predsednici, piše "Huffington Post".

Šezdesetdevetogodišnji sin Roberta F. Kenedija i nećak bivšeg predsednika Džona F. Kenedija pokazao je svoju građu u klipu koji je pregledan više od 15 miliona puta. "Dovedite se u formu za Kenedijevo predsedništvo!", napisao je u tvitu.

Njegovo vežbanje samo u farmerkama u "Gold's Gym"-u u Venis Biču u Kaliforniji – meki za ljubitelje mišića – privuklo je tone pozitivnih komentara i poslužilo kao implicitni kontrast sa 80-godišnjim Džoom Bajdenom, najstarijim predsednikom u istoriji SAD.

Robert F. Kenedi Džunior, Robert F. Kennedy Jr Foto: Profimedia/Nicola Marfisi/Avalon

Diskutabilno je da li američki birači žude za nizom talasastih grudi u Ovalnom kabinetu. Ali istaknuti skeptik u vezi s vakcinama nije prvi političar koji je isticao mišiće kako bi poboljšao imidž ili projektovao snagu glasačima. Za mnoge političare, ispoljavanje fizičke snage može biti način da se izbegnu pitanja o godinama, da se izdvoje od protivkandidata, ili čak da se samo učine bliskijim glasačima ili harizmatičnijim - iako to ne mora nužno da funkcioniše.

Seća li se neko istorijske kandidature Džona Dilejnija?

Bivši demokratski kongresmen iz Merilenda kandidovao se za predsednika 2020. i pokušao je da se izdvoji od konkurencije delom tako što je delio video snimke na kojima radi sklekove i mrtvo dizanje u uskim majicama. Ali to nije učinilo ništa za njegovu kampanju. Završio je trku samo nekoliko dana pre stranačkih izbora u Ajovi.

Želja da se na vas gleda kao na mišićavka nije ograničena na mlađe kongresmene. Republikanski senator sa najdužim stažom u istoriji SAD, 89-godišnji Čak Grasli, često je isticao svoje navike vežbanja u oglasima za kampanju.

Godine 2021, republikanac iz Ajove i tada 44-godišnji senator Tom Koton izveo je demonstraciju od 22 skleka – iako bi neki mogli reći da su to bili polusklekovi – kako bi podigao svest o samoubistvu među pripadnicima vojske. A 2017. godine, 83-godišnji Grasli izazvao je mnogo mlađeg novinara na takmičenje u sklekovima i odradio 25 komada.

Tom Cotton, Senatori Tom Koton (desno) i Čak Grejsli rade sklekove Duel titana: Koton (desno) i Grasli Foto: Jerry Mennenga / Zuma Press / Profimedia

Ali ovo ne donosi pobedu. Nakon što je prošle godine osvojio osmi mandat u Senatu, Grasli je slomio kuk radeći, kako je rekao, "glupi manevar u svojoj kuhinji" koji ga je nakratko stavio u invalidska kolica. Živahni senator se vratio stepenicama na Kapitolu, ali je nedavno rekao da još nije počeo ponovo da trči.

Predsednik Sjedinjenih Država je još jedan fan pokazivanja snage kada ga neko izazove zbog godina. Godine 2019, tokom napete razmene sa glasačem iz Ajove koji je tada 77-godišnjem Bajdenu rekao da je prestar za predsednika, Bajden mu je bacio rukavicu.

"Želite da proverite moju formu, hajde da zajedno radimo sklekove. Hajde da trčimo. Hajde da radimo šta god hoćete", rekao je Bajden čoveku, koji je i sam imao 83 godine i očigledno nije prihvatio ponudu sadašnjeg predsednika, koji ima ukočen hod i u poslednje vreme se često sapliće u javnosti.

Iste godine, Bajden je u šali rekao da će izazvati Donalda Trampa na meč u sklekovima. Čak je predložio da se rvaju sa reporterom "HuffPost"-a kao odgovor na pitanje o zabrinutosti birača za njegovo zdravlje. "Kakve, dođavola, 'brige', čoveče? Hoćeš da se rvaš?".

Drugi političari jednostavno vole da dele video snimke na kojima vežbaju, posebno novi članovi Kongresa.

U februaru, predstavnik Džamal ​​Bouman je objavio snimak na kojem radi benč je benč sa 180 kilograma, što je baš mnogo. Tada je za "HuffPost" rekao da je njegov konačni cilj bio da uradi istu težinu sa dva ponavljanja.

Nisu to samo momci. U 2019, predstavnica Aleksandrija Okasio-Kortez objavila je snimak kako radi sklekove zajedno sa kolegom kao način da se izduvaju između saslušanja. U februaru, teoretičarka zavere, predstavnica Mardžori Tejlor Grin, pokazala je nekoliko zgibova leptira, koji izgledaju neverovatno čudno svima koji nisu upoznati sa krosfitom.

I nikada nemojte zaboraviti, usuđujemo se da kažemo, kultnu fotografiju časopisa "Time" iz 2012. na kojoj je tadašnji republikanski potpredsednički kandidat Pol Rajan demonstrirao neke biceps uvojke u nazadnom šeširu sa neraspoloženom plavom pozadinom, verovatno neke od najneugodnijih slika "brata iz teretane" ikada, navodi "HuffPost".

Naravno, postoje i drugi načini da pokažete svoju fiksaciju na muškost. Senator Džoš Holi je ove godine objavio knjigu pod naslovom "Muškost", pozivajući američke muškarce "da ustanu i prihvate svoju od Boga datu odgovornost kao muževi, očevi i građani". Republikanac iz Misurija tvrdi da muškost nije toliko "inherentno problematična" kako to liberali predstavljaju. (Knjiga ne navodi koliko sklekova Holi može da uradi.)

Kao da želi da pruži kontrapunkt, senator Markvejn Malin ove nedelje je izazvao svedoka borbenog komiteta na stvarni meč u kavezu. Svedok, predsednik sindikata koji je Malina nazvao "pohlepnim izvršnim direktorom" i "klovnom", nije prihvatio izazov, pa će njih dvojica morati da nastave da se bore rečima. Verovatno je to poboljšanje istorijskog načina rešavanja sporova u odnosu na duele pištoljima.

Naravno, nakon ponosa dolazi pad - posebno na Tviteru. Iako izgleda oduševljeno, Kenedija je odala slabost na licu, zbog čega su se Tviteraši pitali zašto im se čini da se muči da uradi samo osam i po sklekova u svom videu.

(Telegraf.rs)

Video: Nije nosio masku na svojoj svadbi, pa je morao da radi sklekove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • KKK

    8. jul 2023 | 10:57

    Ponekad i deda Bajden pozeli da radi sklekove narocito pri ulasku u avion.!!!

  • Nena

    8. jul 2023 | 14:20

    Deda Bajden radi skokove pa se ne fali.😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA