Vreme čitanja: oko 1 min.

Početna cena ovog krša iznosi dva miliona dolara, ali njegova tajna je u istoriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj "Ferrari 500 Mondial Spider" ima bogatu istoriju.

  • 2
Ferrari 500 Mondial Spider Foto: Jam Press/Darin Schnabel/Courtes / The Mega Agency / Profimedia

Očekuje se da će "lešina" trkačkog i retkog ferarija iz 1954. godine biti na aukciji po šokantnoj ceni.

Ovaj "Ferrari 500 Mondial Spider" serije I iz 1954. od Pininfarine (0406 MD) jedan je od samo 13 takvih automobila ikada napravljenih.

Takođe je drugi koji je izgradila grupa i bio je uspešan u periodnim trkama. Zbog toga je verovatno procenjen, od strane poznate aukcijske kuće "Sotheby's", na oko dva miliona dolara, uprkos činjenici da je bukvalno samo senka onoga što je nekada bio.

Retkost i poreklo ovde čine ukupnu vrednost, jer stanje svakako ne opravdava cenu.

Već smo spomenuli kolekcionarnost ovog "Ferarija", ali ovaj, koji je uništen sredinom 60-ih kada se zapalio nakon teškog sudara, nosi težak teret istorije. Zapisi iz tog vremena sugerišu da je morao biti kupljen posebno za "Ferarijevog" najboljeg vozača u to vreme, Franka Kortezea.

On je važan jer je on osvojio Veliku nagradu Rima 1947. godine sa "Ferarijem 125 S". Bio je to prvi automobil marke i njegova prva pobeda. Isti čovek je dovezao ovaj izgoreli "Ferari" do četvrtog mesta u klasi na stazi "Mille Miglia" 1954. On je tada završio osmi na Velikoj nagradi Imole upravo u ovom automobilu.

Što se tiče procene, "Sotheby's" je prodao još jedan "Ferrari Mondial Spider" iz 1954. kompanije Pininfarina, ovaj u skoro savršenom stanju, za 3.717.500 evra ili 4.054.677 dolara.

Naravno, to je bilo u maju 2019, što znači da se to dogodilo pre ogromnog skoka cena na tržištu klasičnih automobila i pre ogromnog talasa inflacije. Da li će ovaj "Ferrari" zaista probiti barijeru od dva miliona dolara? Saznaćemo 19. avgusta.

(Telegraf.rs)

Video: Najskuplji automobili na svetu krstarili ulicama Beograda: Turneja luksuznih kola stigla do Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA