Vreme čitanja: oko 2 min.

Klimatske promene: Zabeležen najtopliji dan na svetu od kada se zvanično meri temperatura

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
toplotni udar vrucina leto lepeza Foto: Shutterstock

Prosečna svetska temperatura dostigla je novi maksimum u ponedeljak 3. jula, prvi put iznad 17 stepeni Celzijusa.

Američki naučnici rekli su da je novi rekord najviši u bilo kom instrumentalnom zapisu koji datira od kraja 19. veka, javlja BBC.

Naučnici veruju da kombinacija prirodnog vremenskog događaja poznatog kao El Ninjo i tekućih emisija ugljen-dioksida čovečanstva izazivaju vrućinu.

Prošli mesec je takođe potvrđen kao najtopliji jun na svetu do sada.

Naučnici iz američkog Nacionalnog centra za predviđanje životne sredine rekli su da je prosečna svetska temperatura dostigla 17,01 Celzijusa 3. jula, čime je oboren prethodni rekord od 16,92 stepena iz avgusta 2016.

Od početka ove godine, naučnici su zabrinuti zbog porasta temperatura na kopnu i na moru.

Rekordnu prolećnu toplotu u Španiji i mnogim zemljama Azije pratili su morski toplotni talasi na mestima na kojima nisu uobičajeni, kao što je Severno more.

Ove nedelje Kina je nastavila da doživljava trajni toplotni talas sa temperaturama koje na nekim mestima premašuju 35 stepeni Celzijusa, dok je i jug SAD pogođen vrućinama.

Najviša temperatura u ponedeljak je najtoplija otkako su 1979. godine počeli da se beleže satelitski nadzori. Stručnjaci takođe veruju da je najviša od kada su rasprostranjeni instrumentalni zapisi počeli krajem 19. veka.

Istraživači veruju da je novi globalni maksimum kombinacija prirodnog događaja El Ninjo i tekućih emisija ugljen-dioksida.

Južna oscilacija El Ninja, ili ENSO, kako se pravilno naziva, ima tri različite faze: toplu, hladnu ili neutralnu. To je najsnažnija fluktuacija u klimatskom sistemu bilo gde na Zemlji.

"Prosečna globalna temperatura vazduha na površini koja dostiže 17 stepeni po prvi put od kada imamo pouzdane podatke je značajna simbolična prekretnica u našem svetu koji se zagreva", rekao je istraživač klime Leon Simons.

"Sada kada počinje toplija faza El Ninja, možemo očekivati mnogo više dnevnih, mesečnih i godišnjih rekorda koji će biti obarani u narednih godinu i po."

Rekordna temperatura zabeležena u ponedeljak dolazi pošto je mesec jun potvrđen kao najtopliji jun u globalnom rekordu. Prosečne temperature širom planete bile su 1,46 Celzijusa iznad proseka u periodu između 1850. i 1900. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Gore mostovi od saobraćaja a u centru grada vrelina, "duhovi" i poneki golub koji pređe pešački

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA