Vreme čitanja: oko 3 min.

Zavirite u odmaralište američkih predsednika: Ovde dočekuju svetske lidere kad pobegnu iz Bele kuće

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pored mesta za odmaranje i relaksaciju, u Kemp Dejvidu održali su se neki od samita sa svetskim liderima, ali su tamo donete i velike nacionalne i strane političke odluke

  • 0

Smešteno na selu u američkoj državi Merilend, u planinskom parku Katoktin, nalazi se predsedničko odmaralište poznato kao Kemp Dejvid.

Prvi delovi kompleksa izgrađeni su 1935. godine, a Frenklin Delano Ruzvelt ga je napravio predsedničkim kutkom za odmor. On ga je nazvao Šangri-la i to ime je ostalo do administracije Dvajta Ajzenhauera, koji ga je preimenovao u Kemp Dejvid, po svom unuku Dejvidu.

Kompleks se proširio tokom godina, sa novim objektima koji su izgrađeni, pa čak i bazenom. Takođe je bilo mesto diplomatskih događaja poput sporazuma iz Kemp Dejvida 1978. i samita G8 2012. godine.

Predsednici su tamo ugostili svetske lidere i tamo često pobegnu iz Vašingtona.

Od početka je Kemp Dejvid pružao američkim predsednicima šansu da uživaju u selu.

U odmaralištu je Frenklin Delano Ruzvelt ugostio britanskog premijera Vinstona Čerčila, a njih dvojica su uživala u pecanju u šumama oko Šangri-laja. Ruzvelt i Čerčil su navodno planirali Dan D invaziju sa trema u jednoj od kabina.

Pošto se Kemp Dejvid nalazi u planinskom parku Katoktin, oko sebe ima brojne staze na kojima mogu da uživaju predsednici i njihove porodice.

Jahanje konja je jedna od čestih aktivnoti u odmaralištu, a u tome su uživali i predsednik Ronald Regan i potpredsednik Džordž Buš.

Tokom godina u Kempu je napravljen i bazen, u kojem su se opuštali predsednici, članovi porodica ali i osoblje.

U odmaralištu postoje još teniski i košarkaški tereni, kao i sto za bilijar. Kemp Dejvid pruža opuštajuću atmosferu američkim predsednicima tokom obavljanja dužnosti, daleko od haosa Vašingtona.

Mnogi predsednici proveli su božićne i novogodišnje praznike u odmaralištu, kada je područje pokriveno snegom i pruža pravu zimsku idilu.

Predsednik Džimi Karter pretvorio je Kemp Dejvid u mesto gde je vođena diplomatija, poput znamenitog sporazuma iz Kemp Dejvida 1978.

Kao Karter, i predsednik Bil Klinton iskoristio je odmaralište kao lokaciju za razgovore između Izraela i Palestine.

I bivši predsednik Barak Obama korio je Kemp Dajvid kao mesto za diplomatske događaje.

Obama je 2012. godine tamo ugostio lidere nacija G8. Lideri su tokom samita iskoristili pauzu kako bi gledali finale lige šampiona između Čelsija i Bajerna iz Minhena.

Donald Tramp posetio je Kemp Dejvid pet puta tokom prve godine na mestu predsednika SAD, nazivajući ga "veoma posebnim mestom" u jednom od svojih tvitova.

Tramp je u januaru 2018. godine u odmaralištu ugostio starije republikance. Međutim, tokom predsednikovanja, Tramp je češće posećivao svoje privatne rezidencije nego Kemp Dejvid.

"Kemp Dejvid je veoma rustikalan, lepo je, svidelo bi vam se. Znate koliko dugo bi vam se sviđao? Oko 30 minuta", rekao je Tramp jednom nemačkom novinaru u intervjuu pre stupanja na dužnost.

Do avgusta 2020. godine Tramp je 500 puta posetio svoja imanja. Od tih 500 poseta, 134 puta je bio u Mar-a-Lagu na Floridi.

Poređenja radi, Tramp je posetio Kemp Dejvid pet puta tokom svoje prve godine na funkciji, a svoje privatno odmaralište na Floridi čak 150 puta u istom periodu.

Sadašnji predsednik Džo Bajden je prvi put posetio Kemp Dejvid tri nedelje nakon stupanja na dužnost, tokom vikenda za Dan zaljubljenih.

Bajden je bio u odmaralištu tokom povlačenja američkih trupa iz Avganistana. Tamo je proveo 72 sata i skratio odmor kako bi se vratio u Belu kuću i obratio naciji.

U februaru 2023. godine Bajden i njegov tim su se u odmaralištu pripremali za njegovo obraćanje o stanju nacije.

Bajden je nedavno tamo proveo i vikend tokom proslave Dana nezavisnosti 4. jula.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA