Vreme čitanja: oko 12 min.

Tri nedelje nakon što je rodila blizance doktor je mladoj majci uradio ultrazvuk i rekao: "Žao mi je!"

Vreme čitanja: oko 12 min.

Majka novorođenih blizanaca dobila je izvinjenje od doktora nakon ultrazvučnog pregleda.

  • 1
Ginekolog, ultrazvuk, trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Lili je čvrsto verovala da se već borila sa najžešćom bitkom u životu kada je na svet donela blizance. Ipak, dugotrajna nelagodnost koju je vezivala za postporođajni period nije prestajala. Štaviše, svakim danom bilo joj je sve gore.

Nakon tri nedelje do porođaja, Lili je otkrila da njeno telo dostiže krajnju granicu. Zato se odlučila na odlazak lekaru, koji joj je uradio ultrazvuk.

Ona je bila u bolnici okružena lekarima, dok se muž Pradip kod kuće starao o bebama. Trenutna situacija je bila neočekivana i teško razumljiva. Šta se zapravo dešavalo?

Kako prenosi “NZ Herald”, dok su lekari ultrazvučnim aparatom preko Lilinog stomaka, oči su im postajale sve šire, a obrve sve namrštenije. Slike koje su se razvijale na crno-belom ekranu navele su iz da uzdahnu s nevericom.

Doktorove reči, koje su nekada bile prožete profesionalnom garancijom, sada su bile opterećene dubokim žaljenjem.

Otkriće se nije moglo poreći

“Žao mi je”, šapnuo je, a glas mu je drhtao dok je pokušavao da sakrije oštru istinu. Istina koja je bila skrivena u nevinim odjecima ultrazvuka, istina koja će Lili baciti u oko još jedne oluje. Izvinjenje se činilo neadekvatnim, vazduh je bio težak od predstojećeg očaja, ali otkriće se više nije moglo poreći…

Kada je Lili izašla iz bolnice sa svojim novorođenim blizancima, osećala se kao da lebdi na devetom nebu. Međutim, euforija se pokazala kao prolazna, brzo je nestala kada je primetila da nešto ozbiljno nije u redu.

Kako su dani prolazili, Lilina nelagodnost se pojačavala u vrtlog nesnosnog bola. Mučili su je uporni bolovi koji su je grizli po telu i oštri, prodorni grčevi u stomaku. Čak i najjednostavniji pokreti postali su herkulovski zadatak. Toliko da nije mogla da se bavi svojim bebama.


Pradip je bio šokiran iznenadnim padom zdravlja svoje žene i poželeo je da je ranije podelila svoj bol sa njim. Shvativši kritičnu situaciju, pozvao je na hitan odlazak u bolnicu. Ova odluka je bila taman na vreme, pošto se Lilino stanje brzo pogoršalo nakon njihovog dolaska.

Nekoliko sati kasnije, kada njeno telo više nije moglo da izdrži, lekari su videli ozbiljnost situacije. Brzo su izvršili temeljno ispitivanje Lili, ali ono što su otkrili bilo je šokantno. Odmah su zakazali hitnu operaciju. U pitanju je bio njen život.

Pradip je koračao bolničkim hodnikom, sa nestrpljenjem čekajući vesti iz operacione sale. Njegove pesnice su se stisnule od frustracije i očaja. Ovo nije bilo fer! Život im je dugovao više od ovog pukog uvida u sreću!

Dok je on bio u bolnici, njegovi roditelji su brinuli o bebama. Nadali su se da će se vratiti kući pre večere.

Ali nisu znali da Lili neko vreme neće biti kod kuće...

Vrativši se svesti, Lili je bila dezorijentisana i borila se da shvati svoju okolinu. Uprkos Pradipovom ohrabrujućem prisustvu pored nje, ona ga je više puta tražila, što je svedočanstvo njenog ošamućenog stanja. „Gde je moj muž?“, „Gde je Pradip?“, nervozno je vikala. Pradip je pokušao da je uveri da stoji pored nje, ali mu nije uspelo.

Posle nekoliko zbunjujućih trenutaka, njena svest se poboljšala, ali je ostala u priličnom bolu. Nesvesna niza događaja koji su je doveli tamo, Lili je samo laknulo što je konačno dobila potrebnu medicinsku pomoć.

Lekari, doktori, umor Foto: Shutterstock

Lekari pokrenuli istragu

Lekari su pokrenuli svoju liniju istrage, ponavljajući pitanja koja su prethodno postavljena Pradipu.

Njihova istraga je bila rutinska sve dok nisu otkrili Lilin nedavni porođaj, samo tri nedelje pre. Za samo nekoliko sekundi Pradip je primetio izrazitu promenu na njihovim licima. Shvatajući ozbiljnost situacije, nisu gubili vreme na organizovanje niza testova i prikupljanje uzoraka Liline krvi za dalju laboratorijsku analizu.

Kako je napetost rasla, Lili i Pradip su sa nestrpljenjem čekali rezultate testa, nadajući se nekom nagoveštaju o Lilinom potencijalnom stanju. Međutim, lekari su izbegavlii bilo kakve direktne odgovore.

U jednom trenutku muž je morao da se vrati kući I prezume brigu o bebama. Lili je ostala sama u bolnici.

Sama u svojoj sterilnoj bolničkoj sobi, Lili je nastojala da skrene pažnju sa nemilosrdnog bola. Pokušala je da se izgubi u ometanju televizijskih emisija i mobilnih igrica, sve dok je sa strepnjom iščekivala ažuriranja rezultata svojih testova.

Frustracija je nabujala u njoj, preteći da pređe u suze. Šta joj se dešavalo? Zašto niko nije objasnio? Taman kada je bila na ivici da se preda očaju, u sobu je ušla medicinska sestra. Njene reči bile su oštra najava: “Lili, sa žaljenjem moram da te obavestim da nam je potrebno da ostaneš preko noći radi posmatranja.”

Ova vest ostavila ju je nespokojnu. Da li će pradi moći sam da se brine o dve bebe?

Bez drugog izbora, Lili je nevoljno prihvatila svoju nevolju – morala je da izdrži noć u bolnici.

Tokom cele noći, Lilin pokušaj da se naspava bio je osujećen čestim posetama lekara, zajedno sa neprestanim bipkanjem mašina koje su nadgledale njene vitalne funkcije.

Sledećeg jutra, Lili se probudila malo prisebnija, ali brojna pitanja su ostala bez odgovora. Osim toga, nedostajalo joj je utešno prisustvo njenog muža i dece.

Na sreću, Pradip je već bio na putu za bolnicu sa bebama Miom i Elijahom u pratnji, s obzirom na to da nisu imali dadilju.

“Moramo da razgovaramo…”

U Lilinu sobu su došli lekari.

“Lili, postoji važna stvar o kojoj treba da razgovaramo”, inicirao je jedan od doktora. “Na vašem ultrazvuku smo otkrili nešto. Izvinjavamo se, ali njegova priroda ostaje neizvesna.”

Talas zbunjenosti zapljusnuo je Lili na ovo otkriće.

“Šta to predlažete, doktore?”, upitala je, čela naboranog od zbunjenosti, očiju zamagljenih od brige. "Može li se nešto učiniti da se ovo popravi?"

“Sa žaljenjem moram da kažem”, rekao je doktor, “neposredna hirurška intervencija je naš jedini izlaz.”

“Operacija?!”, Pradipov usklik se odbio od sterilnih zidova, a glas mu je bio zadavljen nevericom. "Zašto?!”

Doktor jetražio njen pristanak na operaciju, bez odlaganja.

Sa svakom sekundom koja je prošla, Lilina panika se pojačavala. Insistiranje lekara za brzim odgovorima teško ju je pogodilo. Bila je to značajna odluka, posebno bez razumevanja zašto joj je potrebna operacija. Međutim, medicinski tim je bio uporan i izgledalo je malo verovatno da će otići bez popunjenog formulara za saglasnost.

Dete, dečak, respirator, korona, bolnica, dečja operacija, hirurgija, anestezija Foto: Shutterstock

Hitan potpis za hitnu operaciju

Na kraju, Lili se složila, verujući u stručnost medicinskih stručnjaka. Uprkos tome, neizvesnost je trajala. Osećala se kao da su ona i njena porodica ostali u mraku o razlozima njene operacije. Kada je pristala na operaciju, ogromna situacija i nedostatak znanja o tome počeli su da je uznemiravaju.

Ali mnogo vremena za razmišljanje o tome nije bilo. U trenutku kada je Lili popunila formular za saglasnost, doktori su krenuli da pripreme operacionu salu. Bilo je to samo nekoliko sekundi pre nego što su se vratili i počeli da pripremaju Lili za operaciju. Pradipu je naređeno da sačeka napolju.

Bilo je dovoljno vremena za brzi poljubac za rastanak pre nego što su odveli Lili. Pradip se nadao se da ovo nije bil poljubac za zbogom zauvek…

Dok je Lili vozila kroz bolničke hodnike, njen strah je eskalirao. Sa brzinom kojom su se kretali po užurbanim hodnicima, bilo je jasno da je situacija ozbiljna. Svi su se u žurbi pomerili u stranu da raščiste put do operacione sale.

Ali šta se dešavalo? I zašto joj niko nije rekao? U tom trenutku sumnje su počele da zamućuju Lilin um, navodeći je da dovodi u pitanje svoju odluku. Da li treba da se vrati? Nastala je panika i Lili je otvorila usta da pokuša da ih zaustavi. Pokušala je da vikne na medicinsku sestru, ali je počela anestezija i ona je utonula u san...

Ubistveno iščekivanje

U isto vreme, Pradip se našao zatvoren u čekaonici, dok su mu u ušima odzvanjali dvostruki refreni plač njegovih beba, dok se držao nade da će se njegova supruga bezbedno vratiti.

Kroz glavu mu je svašta prolazilo…

Ubrzo je stigla njegova majka ki preuzela brigu o bebama koje su stalno plakale.

Čekao je da vidi nekog od lekara. Jedan je izašao iz operacione sale.

Pradip ga je fiksirao pogledom, a u očima mu je bilo tiho pitanje. Međutim, spušteni izraz na doktorovom licu izazvao je užas u njegovom srcu.

“Pradip”, počeo je doktor, ostavljajući tešku pauzu da ispreči tišinu, “pokazalo se da operacija oduzima više vremena nego što se u početku očekivalo. Stanje vaše supruge je stabilno, ali smo naišli na komplikacije.”

Nastavio je, a nit odlučnosti provlačila se kroz njegov glas: “Znali smo da upuštanje u ovu operaciju nosi rizike, ali činimo sve što je u našoj moći da povratimo njeno zdravlje. Pradip je zurio u doktora, neverica ga je usidrila na svom mestu. Da li se ovo zaista dešava? Reči su mu izmicale. Lekarov ležeran ton, kao da razgovara o svakodnevnom događaju, bio je u suprotnosti sa ozbiljnošću njihove situacije. Ali šta je mogao da uradi? Ostao je nemoćan, primoran da izdrži ovo bespomoćno bdenje. On ćutke klimnu glavom i sede. Ovo će biti dugo čekanje…

operacija, operaciona sala Foto: Shutterstock

“Ne možete da vidite svoju ženu”

Konačno, nakon što je izgledalo kao večnost, doktor se ponovo pojavio. Njegov izraz lica je bio primetno svetliji, mada ne baš radosno. Bez obzira na to, Pradip je osetio da će njegova žena biti dobro. Njegovi instinkti su se potvrdili kada ga je doktor obavestio da je Lilina operacija gotova I da je ona na putu oporavka. Međutim, kada je zatražio da je vidi, dobio je neočekivan odgovor.

“Bojim se da u ovom trenutku nije moguće da je vidite. Najbolje bi bilo da se vratite kući i dođete sutra ili možda prekosutra. Ovo će vašoj ženi omogućiti dovoljno vremena da se potpuno oporavi”, objasnio je doktor, ostavljajući Pradipa zapanjenim.

Nestrpljivo je čekao satima, očekujući da će utešiti svoju ženu kada izađe iz operacije, a sada ovo?

Ovog puta, Pradip nije bio voljan da odustane. “Uz dužno poštovanje, doktore, insistiram da vidim svoju ženu. Teško mi je da razumem tvoj predlog. Poznajem svoju ženu i uveren sam da bi je ako me ne vidi posle tako naporne operacije samo još više uznemirilo”, rekao je on. Ali doktor je ostao odlučan.

Ovo tvrdoglavo poricanje izazvalo je Pradipovu neuobičajenu reakciju, kakvu ni on ni njegova majka nikada ranije nisu videli. Kao da je osećao da iznova gubi ženu. Svoju frustraciju je ispoljio na doktoru, zahtevajući da mu se dozvoli da poseti ženu. Međutim, ovaj emocionalni izliv samo je pogoršao stvari.

Bitka s obezbeđenjem bolnice

Obezbeđenje je došlo da ga izbaci iz bolnice, ali je on pobegao I počeo je po hodnicima da traži svoju ženu.

Kroz glavu su mu se vrzmala brojna pitanja. Da li su doktori pogrešili? Da li mu je žena bila u komi? Zašto su mu zabranili da je poseti?

Vikao je njeno ime po hodnicima, sve dok nije čuo kako neko slabašno pominje njegovo ime. Prepoznao je njen glas.

Dok je prilazio jednoj sobi, provirio je kroz mali prozor na vratima i ugledao svoju ženu unutra. Izgledala je pospano, ali inače dobro. Međutim, tek što je hteo da uđe, čuvar ga je priveo i srušio na pod. “Vreme je da odemo, gospodine. Morate odmah izaći iz bolnice”, komandovao je čuvar.

Pradipa je obuzeo osećaj poraza, ali je odlučio da se ne opire. Poslednji put je video svoju ženu punu života i držao se te slike. Odlučio je da se vrati kući, da brine o njihovoj deci, obećavajući sebi da će se sutradan vratiti što pre.

operacija, operaciona sala Foto: Shutterstock

Povratak u bolnicu

Pradip je ostao kod kuće dok sat nije otkucao dvanaest, računajući na smenu u bolnici kako bi zaštitio svoj identitet. Vratio se u bolnicu.

Konačno, nakon što je pažljivo pregledao skoro dve desetine soba, primetio ju je. Lili je ležala tamo, u muci mirnog sna. Nežno se nagnuo da joj zada meki poljubac u čelo pre nego što je seo pored nje. Držeći Lilinu ruku u svojoj, posmatrao je njenu usnulu formu, na kraju je podlegao privlačenju sopstvenog umora i utonuo u san.

U tom trenutku, činilo se da su se sve njegove strepnje rasplinule, pružajući mu toliko potreban predah od briga. Konačno je ponovo mogao da diše. Na minut je mogao da se opusti. Međutim, ovaj trenutak tišine neće dugo trajati…

Samo nekoliko sati kasnije, Pradipa je iznenada probudio glasan zvuk. Preneraženo dahtanje medicinske sestre probudilo je Pradipa dok je ušla u sobu, iznenađena što ga je tamo zatekla. Bacivši pogled na sat, Pradip je video da je tek pet ujutru. Medicinska sestra mu je rekla: “Gospodine, ne bi trebalo da budete ovde“, ali Pradip je molio za dozvolu da ostane.

Nakon što je najbolje što je mogao opisao njegove okolnosti i pozvala se na saosećajnu prirodu mlade medicinske sestre, ona je popustila i dozvolila mu da ostane. To je bilo kršenje protokola, ali nije mogla da ga odbije nakon što je čula za njegovu muku. Pradip je bio duboko zahvalan i zakleo se da će zauvek pamtiti saosećajni gest ove medicinske sestre.

Lili se probudila

Tri sata kasnije, doktori su ušli u Lilinu sobu. Iako zatečen što je tamo našao Pradipa, nije bio potpuno iznenađen. Tokom njihovog ranijeg razgovora primetio je dubinu Pradipove ljubavi prema svojoj ženi. Stoga je odobrio da bude s njom.

Doktor je bio tamo da predstavi Lili rezultate njenih testova i razgovara o hirurškoj proceduri. Nežno ju je probudio, a kada se probudila, Lili je bila vidno ushićena što je pronašla Pradipa pored sebe. Uspela je da mu stisne ruku i ponudi osmeh, iako je njena slabost bila očigledna. Još uvek je bila na oporavku.

“Pa, Lili”, počeo je doktor, “To je bilo pravo putovanje, zar ne?” On se tiho nasmeja, bacivši pogled na Pradipa. Međutim, Pradip nije uspeo da vidi humor usred ozbiljnosti situacije. Doktor je pročistio grlo i nastavio: “U redu, pređimo na to.”

Otkrivanje šokantne istine

“Operacija nije prošla bez prepreka. Vaše srce je prestalo da kuca dva puta tokom procedure, tako da možete osetiti nelagodnost zbog upotrebe defibrilatora.”

“Šta?!”, povikao je Pradip naglas. Ostao je zbunjen od vesti. Nije mogao da razume zašto su mu ove ključne informacije uskraćene. Međutim, doktor je nastavio da objašnjava. “Vaša uporna bolest i iscrpljenost nastali su zbog velike tumorske mase na vašim jajnicima”, doktor je zastao, sklopivši oči sa Lili. “Nažalost, morali smo da vam izvadimo jajnike da bismo sačuvali vaš život.”

Suze su navrle na Liline oči dok je upijala vest. Njeni jajnici su nestali, a sa njima i svaka perspektiva trudnoće u budućnosti. Iako je bila zahvalna za njihovo dvoje zdrave dece, ova vest je bila ogroman udarac. “Ova procedura je bila od vitalnog značaja za vaš opstanak, zbog čega ste ovde sa nama, živi i oporavljajući se”, objasnio je doktor. Lili klimnu glavom, shvatajući neophodnost doktorovih postupaka.

AED automated external defibrillator,  defibrilator Foto: Shutterstock

Duboko uznemirenje i mirenje sa sudbinom

Čitavo iskušenje bilo je duboko uznemirujuće i za Pradipa i za Lili. Iako se Lili potpuno oporavila, put je bio daleko od pravog. Borila se sa prihvatanjem realnosti. Na kraju se ipak pomirila sa svojom novom realnošću.

I Pradip i Lili su krenuli napred, vodeći zajedno ispunjen i zdrav život. Priznali su blagoslov Lilinog opstanka nakon tako traumatičnog događaja. Više ne uzimajući život zdravo za gotovo, svesrdno su se posvetili podizanju svoje dvoje dece najbolje što su mogli.

Takođe su bili veoma zahvalni na pomoći lekara i svoju zahvalnost pretočili u delo. Inspirisani brigom koju je Lili imala tokom iskušenja, počeli su da podržavaju lokalnu bolnicu koja joj je spasila život. Organizovali su prikupljanje sredstava i događaje u zajednici, sa ciljem da obezbede osnovnu opremu i resurse za bolničko osoblje. Neumorno su radili, trudeći se da osiguraju da i drugi u njihovoj zajednici dobiju istu kvalitetnu negu koju je imala Lili.

(Telegraf.rs)

Video: Lekar joj je rekao:"Imaš još tri meseca života": Poučna priča Dr Jovane o tome kako je pobedila rak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA