Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete li da zamislite koliko je dubok Pacifik? Ovaj video prikazuje zastrašujuću istinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Olupina Titanika nalazi se na 3.800 metara, a nakon toga stvari postaju čudne

  • 0
Okean, Dubina Ilustracija: Pixabay/PublicDomainPictures

Slavni Džejms Kameron, reditelj brojnih hitova, poput “Titanika” i “Avatara”, spustio se do najdublje tačke na planeti, od skoro 11 kilometara, i proveo više sati istražujući dno Tihog okeana.

Na poduhvat se odvažio još 2012, a do dna Marijanske brazde, koja se nalazi 320 kilometara jugoistočno od ostrva Gvam, odvela ga je specijalno konstruisana podmornica “Deepsea Challenger”.

Njegovu avanturu ispratio je National Geographic nakon čega je nastao dokumentarac “Long Way Down: Mariana Trench”. Upravo ovaj film otkriva zastrašujuću istinu o dubini najvećeg okeana na planeti.

Pre nego što pogledate video da objasnimo da 90% morskog sveta živi nadomak površine. Nuklearne podmornice zalaze do 250 metara dubine, dok je svetski rekord u ronjenju zabeležen na 320 metara.

Ali, to je tek početak...

Na dubini od 1.000 metara nema sunčeve svetlost, a kitovi ne rone ispod 2.500 metara. Olupina “nepotopljivog” Titanika nalazi se na 3.800 metara, a nakon toga stvari postaju čudne.

Na 7.700 metara snimljena je riba-puž, što predstavlja svojevrsni rekord, a podmornica zatim stiže do najdublje tačke na planeti - Challenger Deep (10.994 metra).

Reditelju je trebalo tri sata i 37 minuta da se spusti, dok ga je specijalno “plovilo” čuvalo od ogromnog vodenog pritiska, prenosi LadBible.

On je snimao morsko dno tri sata, posle čega je došlo vreme za povratak. Kameron je prvi čovek koji se u ovako opasnu avanturu upustio bez pratnje.

Priznaćete da je priča fascinantna, a da li biste vi probali ovako nešto? Napišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Video: Majka i mladunče kita snimljeni kako se maze: Kada vole ogromni sisari okean postaje more ljubavi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA