Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolike su šanse da vas napadne ajkula na Jadranskom moru? Jednu mega vrstu ćete sresti sigurno ovog leta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ajkule su predatori kojima je jedina stvarna pretnja čovek, ali kada biraju meni, ljudi im nisu omiljena hrana

  • 0
Ajkula, More Ilustracija: Pixabay/alon

U Jadran povremeno navrati i do 33 vrste ajkula, od kojih su samo tri potencijalno opasne. A jedna od njih je i velika bela ajkula.

Šansa da sretnete ajkulu na Jadranu je vrlo mala, a od 1900 je zabeleženo svega 25 napada.

Ipak, jedna vrsta će vas sigurno dočekati ovog leta, a to je megalodon iz filma MEG 2: PUT U DUBINU koji možete pogledati u bioskopima već 2.8.

Evo šta sve znamo o najopasnijoj vrsti koja je ikada obitavala u okeanima:

  • Megalodon je najveći morski pas ikada — i jedna od najvećih riba koje su ikada postojale — težak do 50 tona i duži od 18 metara, što ga čini oko tri puta većim od današnje velike bele ajkule.
  • Procena veličine megalodona zasniva se na otkriću njegovih fosilizovanih zuba, a potpuni Megov "kostur" nikada nije pronađen.
  • Procenjuje se da je njegova čeljust možda bila široka čak 2,7 puta 3,4 metra... što znači da je mogao progutati dvoje odraslih ljudi, jedno kraj drugog, odjednom.
  • Živeli su pre 23 do 3,6 miliona godina.
  • Megove je prvi put opisao godine Luj Agasiz, američki prirodnjak, koji je vrsti i dao njeno ime.
  • Procenjuje se da je snaga ugriza Megalodona bila tri puta jača od ugriza T-Rexa, te da je lako mogao zgnječiti automobil.
  • Naučnici pripisuju izumiranje megalodona razdoblju globalnog zahlađenja, krajem pliocena (prie 2,6 miliona godina). Kako se planeta hladila, životinje pri dnu lanca ishrane su izumirale, što je dovelo do smrti njihovih predatora.

Megalodoni su nažalost zasigurno izumrli, ali i dalje žive u filmovima. I ovoga puta dolaze u čoporu. "Meg 2: Ambis" u distribuciji Blitz Filma, možete pogledati i u najprestižnijim bioskopskim formatima, a ulaznice su u prodaji na blagajnama bioskopa ili online.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA