≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanovnici juga Rusije se uspaničili zbog oblaka: Kada ga budete videli biće vam jasno zašto su tako reagovali

Vreme čitanja: oko 2 min.

S obzirom na aktuelna dešavanja, ne čudi što su se ljudi uplašili

  • 1

Stanovnici Kazanja, petog po veličini grada u Rusiji, uspaničili su se zbog oblaka koji neodoljivo podseća na "nuklearnu pečurku", javili su lokalni mediji, prenosi "Newsweek".

Stanovnici Kazanja, glavnog grada Republike Tatarstan, rekli su da su u sredu uveče na nebu videli oblak u obliku pečurke koji podseća na onu nakon nuklearne eksplozije. Lokalni list "Večernjaja Kazanj" je kasnije objavio da se radi o meteorološkoj pojavi, odnosno oblaku kumulonimbus, poznatom i kao "nakovanj".

Kumulonimbus je gust, vertikalni oblak koji sadrži grmljavinu, formiran od toplog, vlažnog i nestabilnog vazduha koji se diže i prevrće naviše. To uzrokuje da se vrh oblaka spljošti i proširi u oblik nakovnja ili pečurke. NASA navodi da je veća verovatnoća da će se ova vrsta oblaka formirati u tropskim geografskim širinama tokom cele godine i tokom letnje sezone na višim geografskim širinama.

Državna novinska agencija RIA Novosti intervjuisala je portparola Ministarstva za ekologiju i prirodne resurse Republike Tatarstan koji je pokušao da ublaži strahove stanovnika nakon što je formacija u obliku nuklearne pečurke primećena na nebu. On je potvrdio da se radi o kumulonimbusu.

"Topao vazduh je lakši od hladnog vazduha. Njegov izlazak u srednje slojeve atmosfere može se videti u obliku oblaka pečurke. Ova atmosferska pojava se naziva inverzija, ili oblak nakovnja. Ovo je posebna vrsta kumulonimbusa, koji se penje na visinu od oko 12 do 15 kilometara, a zatim počinje da se zamagljuje", rekao je portparol.

Tenzije su na vrhuncu u Rusiji, više od 17 meseci nakon invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu, navodi "Newsweek", pošto je Putin je zapretio upotrebom nuklearnog oružja, rekavši u septembru u televizijskom obraćanju naciji da bi bio spreman da ga upotrebi za odbranu ruske teritorije.

Tokom tog sukoba raste strah da bi Rusija mogla da uputi nove nuklearne pretnje ako Ukrajina pokuša da povrati Krim, poluostrvo Crno more koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Mnogi strahuju da bi ponovno zauzimanje Krima od strane Ukrajinaca predstavljalo crvenu liniju za Rusiju i da bi Putin mogao da iskoristi nuklearne sposobnosti svoje zemlje za odbranu teritorije.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak tornada koji nosi sve pred sobom, a nakon toga kroz oblake "proviruje sunce"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Рус

    3. avgust 2023 | 18:53

    Hahahah...smešno ko izmušlja sve ovo. Stanovnici Kazanja znaju za ovu pojavu godinama..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA