≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kupači na plaži Jaz pronašli skelet čudnog stvorenja: Telom podseća na zmiju, ima oštre zube

Vreme čitanja: oko 1 min.

Duguljasto telo, nalik na zmijsko možda i nije toliko preplašilo one koji su ga našli koliko možda sitni, oštri zubi

  • 2

Na plaži Jaz u Crnoj Gori kupači su izvadili na obalu skelet morskog stvorenja. Duguljasto telo, nalik na zmijsko možda i nije toliko preplašilo one koji su ga našli koliko sitni, oštri zubi.

Ubrzo je u komentarima otkriveno da je reč o murini.

"Nas su plašili kao male, ne idite na lukobran, ima murine", navodi se u jednom komentaru. "Jela sam je, odlična je", kaže jedna Mirjana. "Ne može iz mora da bude zmaj nego murina"...

U Jadranu inače žive tri vrste murina: murina žutošarka, šiljatozuba murina i murina crnka.

Najrasprostranjenija je murina žutošarka, koja može porasti do metar i po u dužinu i 6.5 kg težine. Često boravi u priobalnoj zoni, ali može se spustiti do 800 m dubine.

Ukus murine se visoko ceni. Neki izvori ukazuju na to, da su drevni Rimljani meso murina smatrali delikatesom i čak su se naučili da ih uzgajaju u ribnjacima.

Sve tri vrste murina, koje žive u Jadranu, su određena opasnost za ribolovce i podvodne lovce. Oko svog staništa, a takođe i kada je izvuku iz vode, murina može da napadne lovca, koji je uznemirio i da ga bolno ujede i nanese bolne prodorne rane, koje su opasne zbog mikroflore i toksina, koji se nalaze u ustina i na zubima murine.

Toksini mogu da inficiraju ranu i u izuzetnim slučajevima, da dovedu do trovanja krvi. Pod vodom murine u apsolutnoj većini slučajeva ipak biraju povlačenje u odnosu na agresiju prema čoveku.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kolika mu je glava, ali gde je telo: Čudno morsko stvorenje izbezumilo ribara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bex

    19. avgust 2023 | 09:07

    Glupaci se danas svega plaše

  • Balsa

    21. avgust 2023 | 21:07

    Ovo nije zmija,pvo je riba koja je uzoj javnosti poznata pod imenom "Murina" i pretezno se nalazi na dubini gdje se moze zavuci ispod nekog kamena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA