Vreme čitanja: oko 1 min.

U malom selu otkrivene grobnice s čudnim oznakama: Sve podseća na zaplet iz "Da Vinčijevog koda"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koje su veze između drevnog viteškog reda i Crkve Svete Marije, pita se britanski istraživač

  • 0

Istraživač Edvard Spenser Dijas pronašao je pet zaboravljenih grobnica, starih 800 godina, koje pripadaju drevnom viteškom redu.

Misteriozno otkriće je zabeleženo u dvorištu Crkve Svete Marije u selu Envil, lociranom u zabačenom delu grofovije Stafordšir.

Treba istaći da je Dijas na istoj lokaciji 2021. godine otkrio tri grobnice, a sada se spisak neočekivano proširio, prenosi Express.

Stare i oštećene nadgrobne ploče ukrašene su neobičnim obeležjima, poput krsta unutar dvostrukog kruga, koja se povezuju s vitezovima Templarima.

Reč je o moćnoj i misterioznoj vojnoj organizaciji pobožnih hrišćana formiranoj 1118. godine sa zadatkom da zaštiti hodočasnike u Jerusalimu.

Šira javnost je čula za Templare nakon knjige “Da Vinčijev kod” i istoimenog filmskog serijala. Autor dela, Den Braun, spojio je elemente detektivskih romana, trilera, brojne teorije zavere - i napravio svetski bestseler.

Dijas veruje da bi crkva u Envilu mogla da bude jedna od najvažnijih za Templare, zahvaljujući vezama s Vilijamom Maršalom, pripadnikom ovog reda.

Prvi grof od Pembruka smatra se i “najvećim engleskim srednjovekovnim vitezom“.

Britanski istraživač ne traži “Sveti gral”, poput glavnog junaka “Da Vinčijevog koda”, već pokušava da rasvetli veze drevnih vitezova i Crkve Svete Marije.

Posebno ga intrigira zašto su Templari u ovakvom broju sahranjeni na ovom mestu.

“U arhivima Vatikana postoji katalog svih grobova Templara. Tako će jednog dana neko možda otkriti koji vitezovi počivaju u Envilu”, kazao je Dijas.

(Telegraf.rs)

Video: Petnička pećina je prirodna granica Panonske nizije i Dinarida: U sebi krije mnoge misterije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA