≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

ISPRAVKA U Njujorku nije osvanuo bilbord sa skandaloznim rečima tokom posete Zelenskog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelenski u Njujorku nije dočekan porukom “slava urinu”

  • 15
Ukrajina zastava Foto: Shutterstock

Portal Telegraf.rs je 21. septembra preneo vest u kojoj se navodilo da je u Njujorku, tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, osvanuo bilbord na kojem je pisalo "Slava urinu“ (Glory to urine), umesto "slava Ukrajini", što je netačna informacija.

U istom tekstu se netačno navodilo da je firma koja upravlja bilbordom objasnila je da je grešku uzrokovao inteligentni sistem koji je povezao reč Ukrajina i žuto i automatski ispravio u reč slične forme – urin. U tekstu je bio embedovan i video snimak koji je, kako je utvrđeno, montiran.

Šta je istina?

Predsednik Volodimir Zelenski posetio je Njujork gde se 19. septembra obratio svetskim liderima na Generalnoj skupštini UN.

Potom su na društvenim mrežama krenuli da kruže snimci i fotografije na kojima se prikazuje bilbord u centru Njujorka, a na kojem je ispisana poruka “slava urinu” umesto “slava Ukrajini”.

Autentičnost ovih objava proverio je, između ostalih, Associated Press (AP) u analizi objavljenoj 23.9.2023. godine. Iz kompanije koja upravlja bilbordom sa snimka za AP su rekli kako na njemu nikada nije bio “nijedan ukrajinski oglas”, odnosno da nije prikazivao navodnu poruku o Ukrajini:

Nijedan ukrajinski oglas nikada se nije prikazivao na tom prostoru”, rekla je za AP Erin Watkins, generalna savetnica Big Outdoora, kompanije koja je napravila i koja upravlja bilbordom. “To je u potpunosti izmišljeno.”

Dodatno, AP navodi i da snimak koji kruži internetom prikazuje logo Fox News Digitala u gornjem desnom uglu, što navodi na zaključak da je emitovan na tom mediju. Ipak, Konor Smit, portparol Foxa, rekao je za AP da “snimak nije ni na koji način povezan s kompanijom”.

U istoj analizi AP navodi kako originalno poreklo snimka nije jasno, ali da detalji na njemu ukazuju na to da su neki kadrovi snimljeni davno pre posete Zelenskog.

Primera radi, piše AP, McDonald’s je nedavno otvorio poslovnicu blizu bilboarda koja se u analiziranom snimku ne vidi. Dodatno, odeća osoba na snimku adekvatna je za hladnije vreme, iako je u protekle dve sedmice u Njujorku temperatura bila toplija - oko 27 stepeni Celzijusa.

Tačnost tvrdnji o navodnom bilboardu s porukom “slava urinu” proveravao je i USA Today. U analizi objavljenoj 25.9.2023. godine takođe je zaključeno da je u pitanju montiran snimak te da takva poruka nije postojala.

USA Today je dodatno zaključio i da je tvrdnja iz analiziranih članaka o tome kako je iz kompanije koja upravlja bilboardom pojašnjeno da je poruka rezultat greške u sistemu takođe netačna.

Naime, kako navodi USA Today, engleskim govornim područjem delio se screenshot objave u kojoj kompanija navodno priznaje grešku. Kompanija, ipak, nikada nije izdala takvo saopštenje, što je za USA Today potvrdio Džejson King, portparol kompanije.

Da niko nije priznao nikakvu grešku, jasno je i iz izjave iste kompanije koju je dobio AP, a u kojoj je potvrđeno da nikada na tom mestu nisu imali bilboard s porukom u vezi s Ukrajinom.

(Telegraf.rs)

Video: Od urina migranata pravi se pivo, pračovek spava s kamenom u ruci, mašina govori u stilu Crnjanskog

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA