Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveni olovni sarkofazi iz rimskog doba: Sumnja se da pripadaju društvenim elitama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rene Elter, francuski arheolog koji je vodio iskopavanje, rekao je da su istraživači proučili više od 100 grobova

  • 0
Arheolozi, Norveška Foto: Margrethe K. H. Havgar / AFP / Profimedia

Palestinski radnici u Pojasu Gaze pronašli su desetine drevnih grobova, uključujući dva sarkofaga napravljena od olova, na groblju iz rimskog doba, lokalitetu starom oko 2.000 godina, koje arheolozi opisuju kao najveće groblje otkriveno u Gazi.

Radnici su naišli na lokaciju prošle godine tokom izgradnje stambenog projekta koji je finansirao Egipat u blizini Džabalije, u severnom pojasu Gaze. Od tada su ekipe radile na iskopavanju lokacije od 2.700 kvadratnih metara uz podršku francuskih stručnjaka.

Otkriće 60 grobova na tom mestu u januaru označilo je veliki nalaz, a taj broj je sada narastao na 135, prenosi Asošiejted pres.

Rene Elter, francuski arheolog koji je vodio iskopavanje, rekao je da su istraživači proučili više od 100 grobova.

- Sve ove grobnice su skoro već iskopane i otkrile su ogromnu količinu informacija o kulturnom nasleđu kao i o zdravstvenom stanju stanovništva i patologijama od kojih je ova populacija možda bolovala - rekao je Elter.

On je predstavio sarkofage napravljene od olova - jedan sa kitnjastim listovima grožđa, a drugi sa slikama delfina, napominjuči da je reč o "izuzetnim otkrićima" Elter je rekao da je toj teritoriji potreban namenski tim koji će nadgledati arheološke aktivnosti u Gazi.

- Gaza se može pohvaliti mnoštvom potencijalnih arheoloških lokaliteta, ali praćenje svakog od njih, s obzirom na brz tempo razvoja, nije mali podvig - dodao je.

S obzirom na retkost olovnih sarkofaga, palestinski arheolozi poput Fadela Al-Otula sumnjaju da su tamo sahranjene društvene elite. Al-Otul je rekao da se groblje verovatno nekada nalazilo u gradu, budući da su Rimljani postavljali groblja blizu gradskih centara.

Skeleti otkriveni na lokaciji biće poslati iz Gaze na dodatnu analizu, navodi Al-Otul. Posmrtni ostaci bi trebalo da budu vraćeni u Ministarstvo za antikvitete i turizam koje vodi Hamas.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otkrivene piramide u Srbiji, za dva brda u blizini Arilja mnogi kažu da su istovetna onima u BIH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA