• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je jedna od najjezivijih zgrada u svetu: Mnogi se pitaju zašto nema prozore i šta se unutra događa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nalazi se u srcu donjeg Menhetna u Njujorku

  • 0
zgrada njujork misterija,  Thomas Street, a windowless skyscraper situated in Lower Manhattan.

Foto: Shutterstock

Zgrada visoka 170 metara danas ne izaziva preteranu pažnju ni u jednoj metropoli, a naročitu Njujorku. Ipak, betonsko zdanje u Njujorku iz 1974. godine, poznato kao “33 Tomas”, i danas budi pažnju.

Čim je pogledate shvatite da nema prozore, što je priznaćete veoma čudno arhitektonsko rešenje. Osim nekoliko ventilacionih otvora, monolitna građevina ne otkriva druge detalje.

Oblakoder se nalazi u srcu donjeg Mehnetna, u ulici Tomas 33. Još od vremena izgradnje zbunjuje mnoge ljude, a njena namena je dugo bila predmet intriga i spekulacija.

Daily Mail je razgovarao sa čovek, čiji identitet nije otkriven, koji je ranih 2000-ih ugrađivao kablove i drugu instalaciju u neobičnoj zgradi.

On tvrdi da je radnicima bilo zabranjeno da ulaze u određene prostorije.

“Nismo smeli da pitamo zašto, niti šta je unutra”, kazao je britanskom mediju.

Radnici su na kraju montirali kablove oko soba, ali i gasnu instalaciju, što je presedan u njihovom poslu.

Jednom prilikom, navodno, pronašli su dokumente u podrumu, gde je navedeno šta treba činiti sa mašinama u slučaju nuklearnog napada.

Vremenom je javnost saznala da je zgrada funkcionisala kao međunarodna telefonska centrala za AT&T. Sve se promenilo 1999. godine, kada se čuvena kompanija preselila na drugu lokaciju.

Zdanje je izgrađeno tako da može izdržati atomski udar, tvrdi se u izveštaju neprofitabilne istraživačke organizacije The Intercept.

Rađena je po zamisli arhitekte Džona Karla Varnekija koji je dobio zadatak da stvori “komunikacionu tvrđavu”. Ima 29 spratova i tri nivoa ispod zemlje.

Danas neobično zdanje koriste lokalni operateri, dok određene prostorije navodno služe kao “skladišta bezbednosnih podataka”.

Ako je verovati uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, bivšem radniku CIA (Centralna obaveštajna agencija), “33 Tomas” je više od telekomunikacionog centra.

(Telegraf.rs)

Video: Kule bliznakinje: Godišnjica terorističkog napada u Njujorku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA