Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj restoran zapošljava samo ljude sa demencijom: Zbog zbrke oko porudžbina niko se ne ljuti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lokal se zove "Restoran pogrešnih porudžbina" i radi kao "pop ap restoran", iskrsne na nekom određenom mestu, gde radi po nekoliko dana, da bi proširio svest javnosti o ovoj bolesti

  • 0

U Tokiju ima jedan restoran gde su mušterije srećne kada dobiju lošu uslugu. Tražite knedle, dobijete miso supu. Ups! Bili ste raspoloženi za grilovanu ribu, a možda na tanjiru dobijete suši. Pa, i to je riba, piše Forbes.

U tom restoranu je sasvim regularno za konobarice i konobare da malo izmešaju porudžbine, donesu pogrešan obrok, ne shvate šta mušterija želi ili čak da srknu vodu iz čaše koju su poneli za neki određeni sto.

Ovakvi "kiksevi" doprinose da neko bude zaposlen, a ne otpušten. Da li je u pitanju neki performans? Reč je zapravo o tome da svi konobari i konobarice koji rade u ovom lokalu imaju demenciju i da im je to glavna kvalifikacija za ovaj posao.

Lokal se zove "Restoran pogrešnih porudžbina" i radi kao "pop ap restoran", iskrsne na nekom određenom mestu, gde radi po nekoliko dana, da bi proširio svest javnosti o ovoj bolesti.

Smatra se da mušterije zapravo i dolaze da bi se iznenadili kada vide šta su dobili za jelo, više nego što dolaze zbog same hrane. Niko se ne ljuti zbog greške, naprotiv, smeh ispunjava restoran. Nekad se desi i da kafu dobijete sa sve slamčicom.

Japanski televizijski reditelj Širo Oguni osmislio je ovaj biznis da bi uticao na promenu svesti o starenju. Demencija je opšti termin kojim se opisuje propadanje u pamćenju, učenju i komunikativnim sposobnostima,

Bila je 2017. godina kada je restoran počeo sa radom i trebalo je oko 115.000 dolara da bi zaživeo. Ideja mu je pala na pamet dok je bio u poseti staračkom domu u kom mu je umesto knedli serviran burger. Isprva, hteo je da vrati knedle, ali je onda shvatio da se nalazi u drugačijem svetu, u kom postoje različiti nivoi funkcionalnosti, uključujući tu i greške koje mu nisu naškodile. Zašto prosto ne bi prihvatio to što je mu je doneseno iz poštovanja prema teškoćama s kojima se ljudi oko njega suočavaju, kao akt ljubaznosti i skromnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Miran san za sve ljubitelje horora: Spavajte u krevetu u maniru mrtvačkog sanduka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA