Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta sve niste znali o Svetom Nikoli i Nikoljdanu

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sveti Nikola je simbol hrabrosti i pravde, dobrote i zaštite. Njegova dela dobročinstva i zaštite često su inspiracija vernicima da neguju solidarnost, poštovanje i ljubav prema bližnjima

  • 1
C kafa Foto: Promo/ Strauss Adriatic

Poznat je kao zaštitnik dece, pomoraca, trgovaca, ali i svih onih koji se obraćaju njemu za pomoć i blagoslov, pa ne čudi što je upravo Nikoljdan, koji se obeležava 19. decembra, jedna od najzastupljenijih porodičnih slava kod Srba.

Dobro je poznata izreka da pola Srbije slavi Nikoljdan, a druga polovina ide na slavu. I prva i druga polovina, na slavi pije omiljenu C kafu, koja budi najlepše uspomene u domu otvorenom za sve dobronamerne goste.

Činjenice o Svetom Nikoli i Nikoljdanu

Sveti Nikola je istorijska ličnost i poznat je kao Nikolaj Mirlikijski ili Čudotvorac, koji je živeo u 4. veku u gradu Miri, u Maloj Aziji (danas Turska). Bio je nadaleko čuven zbog svoje dobrote, mudrosti i čuda koja je činio tokom života. Legenda o njegovoj darežljivosti, posebno prema siromašnima i deci, proširila se širom sveta.

Kako je slavljenje ovog sveca često povezano sa tradicijom darivanja, kroz koje deca dobijaju poklone i slatkiše, dok se veruje da Sveti Nikola obilazi domove i nagrađuje dobru decu, dolazimo do podatka da je moderni Deda Mraz, zapravo, inspirisan Svetim Nikolom, koji je rođen još u vreme Rimskog carstva.

Svojim životom i delima, Nikolaj Čudotvorac je ostavio dubok trag u srcima vernika širom sveta i podseća nas na važnost brige o drugima i širenja ljubavi i dobrote u svetu. Dosta je poznatih i činjenica i legendi koje se vezuju za ovog sveca, a mi vam danas donosimo tri manje poznate:

Sveti Nikola je zaštitnik obespravljenih žena

Jedan siromah iz Mire imao je tri ćerke, koje nije mogao da oženi jer nisu imale miraz, te je iz očaja odlučio da ih proda. Kada je to svetac saznao, odlučio je da im pomogne tako što je jedne noći posetio usnule devojke i u cipelu najstarije ostavio džačić zlata. Kada su se sestre probudile, shvatile su da imaju miraz i da se mogu udati. To je ponovio kada su i druge ćerke stasale za udaju, ne žaleći novca koji bi im doneo mir.

Njegove mošti su rasute po svetu

Sahranjen je u Turskoj, gde su mu ostaci čiuvani nekoliko stotina godina, da bi 1087. godine sedamdeset pirata iz Italije ukralo mošti ovog sveca i prenelo ih u Bari u Italiji. Malo je poznato da jedna crkva u Francuskoj poseduje kost iz njegovog prsta, a u manastiru u Nemačkoj postoji zlatna statua koja drži pravi zub Svetog Nikole.

Važan običaj za Nikoljdan

Jedan od najvažnijih običaja za Nikoljdan je poklanjanje darova deci. Naime, pokloni se uveče ostave deci na prozor, kada zaspu, kako bi ujutru mislili da im je to Sveti Nikola, preko roditelja, poslao.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srbin

    18. decembar 2023 | 11:04

    Svim srbima sirom sveta neka je srecna slava i sve najlese da provedu u zdravlju i veselju ziveli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA