Vreme čitanja: oko 2 min.

Niko nije znao da je notorna škrtica imala 13 miliona u šteku: Jednim potezom šokirao je svet

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikada čak nije imao ni mobilni telefon

  • 0
Novac pare dolari bogatstvo Foto: Shutterstock

Milioneri koji poklanjaju deo svog bogatstva nisu česta vest, ali kad 13 miliona dolara neposredno pre smrti razdeli čovek koji je bio poznat kao notorna škrtica, stvar poprima neobične dimenzije.

Naime, Teri Kan, milioner iz Indianapolisa, odlučio je posthumno da donira svoju imovinu, izvestio je Washington Post.

Pre smrti 31. januara 2021. Kan je odredio da će njegovo bogatstvo biti donirano raznim dobrotvornim organizacijama. Poslednje dve godine izvršitelji njegove ostavštine radili su na distribuciji tog novca.

Kan je pre smrti stupio u kontakt s advokatom Dvejnom Isakom koji sad zastupa njegovu imovinu. Isak se putem e-mailova javio organizacijama iz Indianapolisa. Tokom dve godine, 13 miliona dolara podeljeno je na desetak neprofitnih organizacija.

Oni koji su poznavali Kana bili su iznenađeni kad su shvatili koliko novca ima u rukama. Veći deo radnog veka Kan je bio zaposlen u istom medicinskom centru za veterane iz kojeg je 2003. otišao u penziju kao šef ljudskih resursa, piše Washington Post.

Živeo je u istoj kući više od 20 godina (koja je nakon njegove smrti prodata za samo 200.000 dolara) i nikad nije imao mobilni telefon. Dodatno, on je bio "najštedljiviji čovek kojeg sam upoznao‘‘, rekao je Isak, prenosi Jutarnji.

Isak, koji je Kana upoznao 90-ih, na kraju je dobio zadatak da izvrši testament multimilionera, zajedno s Kanovim bivšim saradnikom i prijateljem Vanseom Meklarenom. Njegovo imanje vredelo je tad 3 do 4 miliona dolara, a pre smrti vrednost je narasla na više od 13 miliona.

Kan nije precizirao koje bi dobrotvorne grupe trebalo da dobiju ovaj novac. Tokom protekle dve godine Isak i Meklaren istraživali su kako da raspodele sredstva. Odlučili su dati donacije od milion dolara organizacijama kojima bi novac bio "transformativan"‘ u skladu s Kanovim interesima.

Među njima se našla podrška pružateljima besplatnog školskog pribora "Teaches Treasures", neprofitna organizacija koja se bavila smeštajem veterana rata, skloništa za žrtve porodičnog nasilja i ostale organizacije koje su vezane uz zdravstvo, sport i decu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA