Vreme čitanja: oko 1 min.

Tropski raj krije mračnu tajnu: Ovde je uništeno desetine brodova, stotine aviona, a poginulo je 4.500 ljudi

S. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Područje je zaštićeno zakonom, pa je bilo kakva manipulacija kažnjiva

  • 0
podvodna grobnica Foto: Shutterstock/Drew McArthur

Posmatrana iz vazduha, laguna Čuk izgleda kao tropski raj. Koralni greben okružen peščanim plažama i prelepim tirkiznim morem. Ipak, ako zaronite ispod površine pronaći ćete jednu od najvećih ratnih grobnica na svetu.

Na ovom mestu potopljeno je desetine brodova, uništeno stotine aviona, a živote je izgubilo 4.500 ljudi. Krvava bitka, poznatija kao operacija “Hejlston”, odigrala se početkom 1944. godine kada je američka mornarica udarila na japansku vojsku.

Laguna Čuk, poznata i kao atol Truk, nalazi se u Tihom okeanu, a pripada saveznim državama Mikronezije.

Danas je izuzetno popularna među turistima, prvenstveno roniocima i fotografima koji žele da istraže podvodno groblje, prenosi The Sun.

Morsko dno ispunjeno je čeličnim olupinama, stvarima nastradalih vojnika, ljudskim kostima.

Znatiželjnici mogu da istražuju spoljašnjost, ali i unutrašnjost potopljenih brodova. Područje je zaštićeno zakonom, pa je bilo kakva manipulacija strogo kažnjiva.

Već smo pomenuli da idilična laguna Čuk ne izgleda kao poprište ogromne bitke, ali pogled na morsko dno kazuje drugačije.

Tamo većinom leže japanski brodovi, ali ima i američkih. Ostaci borbenih aviona odavno su prekriveni algama i morskom travom, a postoje brojni predmeti koji odolevaju vremenu i slanoj vodi.

Tako možete videti savršeno očuvani porculanski pribor koji leži nekoliko centimetara od ljudske lobanje, unutrašnjost kupatila iz broda, staro ronilačko odelo, gomilu mina, pakovanja hrane i alkohola, lične stvari vojnika...

(Telegraf.rs)

Video: Mistično brdo koje malo koga ostavlja ravnodušnim

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA