Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije veseo ni razigran, ali su svi oko njega srećni: Mladunče gorile u zoo vrtu dočekano kraljevski

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Reći da smo samo srećni zbog prinove je malo, svi hodamo okolo smešeći se od uveta do uveta", kaže Ketrin Sanders, menadžer odeljenja za primate

  • 0

Londonski zoo vrt ima novog stanara, neodoljivo mladunče zapadne gorile. Mama Mjuku na svet je mladunče donela brzinskim porođajem koji je trajao samo 17 minuta, navodi Daily mail.

Mladunac, koji tek treba da dobije ime, daje nadu za njegovu vrstu, koja se trenutno vodi kao kritično ugrožena.

"Reći da smo samo srećni zbog prinove je malo, svi hodamo okolo smešeći se od uveta do uveta", kaže Ketrin Sanders, menadžer odeljenja za primate. "Mami i bebi dajemo dovoljno prostora da se upoznaju, a ostatku čopora da se upozna sa novim članom, i oni su, kao i mi uzbuđeni i ne mogu da prestanu da zure u bebu".

Čuvari gorila su obavljali svoje uobičajene jutarnje poslove kada su primetili da se Mjuku porađa. Istezala se i povremeno bi čučnula što je bio znak da je porođaj počeo. Posle brzinskog porođaja, videli smo na kamerama da Mjuku demonstrira svoj materinski instinkt, čisti svog potomka i stalno ga proverava, navode zaposleni.

U početku Mjuku nije dala nikome da priđe bebi, ali je kasnije dozvolila mlađim pripadnicima čopora, Aliki i Gernou, da se upoznaju.

Otac bebe je Kiburi, mužjak koji je u Londonski zoo vrt stigao sa Tenerifa u novembru 2022. godine, kao deo međunarodne akcije očuvanja vrste kroz reprodukciju.

Zaposleni u zoo vrtu ne znaju ni pol mladunca, jer ne žele još da uznemiravaju majki i bebu.

Poslednje mladunče gorile rođeno u ovom zoo vrtu je Gerno u novembru 2015. i on je još uvek tu.

Stručnjaci upozoravaju da je broj gorila u poslednje vreme strmoglavo opao. Tačan broj je nepoznat, jer naseljavaju neke od najudaljenijih kišnih šuma u Africi.

Zbog ubijanja i obolevanja, broj gorila je u poslednjih 20 do 25 godina opao za više od 60 odsto.

(Telegraf.rs)

Video: Najstarija gorila na svetu proslavila 65. rođendan: Iz Zoo vrta joj priredili posebno iznenađenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA