Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštačka inteligencija otkrila kako bi izgledao srpski LEGO: Hram, Nemanjići, nošnja...samo su neki od simbola

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne postoji dete koje ne voli ovu igračku, koja, prema istraživanjima, podstiče kreativno razmišljanje, maštu i finu motoriku

  • 0
lego Foto: Pixabay

Prva Lego "cigla" izašla je pre 66 godina, nakon pet godina testiranja pravih materijala kako bi imala danas prepoznatljiv oblik. Danas, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji dobili smo odgovor koje motive Srbije bi bilo moguće izraditi od od LEGO figurica, a portal nsuživo.rs predstavio je odgovore.

Na društvenim mrežama pojavile su se razne fotografije koje je napravila veštačka inteligencija, a koje se tiču ovih kockica. Može se naći Birkin torba, "mini kuper", a predstavljeni su verno da su pratioci zaista pomislili da postoje i čak guglali.

ChatGPT dala je odgovor na pitanje koji bi se to simboli Srbije našli u Lego setovima kada bi ih ova kompanija radila.

Među prvima, ova aplikacija navodi spomenike i znamenitosti, poput Kalemegdana, i ističe da ovaj simbol Beograda može biti predstavljen u LEGO formatu sa "zidinama, kulama i možda malom rekom koja prolazi kroz tvrđavu." Tu je i Hram Svetog Save, kao LEGO verzija najveće pravoslavne crkve na Balkanu i Narodna skupština.

- Gradski život: LEGO set može uključivati gradske scene sa tipičnim zgradama, parkovima i saobraćajnicama. Kafići i restorani: Mala LEGO mesta koja prikazuju bogatstvo srpske kulinarske tradicije- napisala nam je onlajn aplikacija.

ChatGPT nije izostavio i srpsku baštinu– narodnu nošnju i tradiciju- minifigure koje nose tradicionalne srpske narodne nošnje i miniaturizovane figure u tradicionalnim plesnim pozama.

Prirodne lepote takođe su se našle na listi, a posebno se izdvojili Nacionalni park Tara i Fruška Gora, uz dodatak da “može uključivati male planine, šume i jezera”. Naglašena je i miniaturizovana verzija Dunava, koja prolazi kroz Srbiju sa brodićem i ribarima.

- Sport i rekreacija: LEGO teren za košarku ili fudbal kako bi se predstavila ljubav Srbije prema sportu. Figurice sportista, uključujući tenisere, košarkaše ili vaterpoliste– još jedan je predlog aplikacije.

Novi Sad opet je na listi, ovog puta kroz festival. ChatGPT predlaže miniaturizovanu scena sa muzičkim pozornicama i mladim ljudima u festivalskim atmosferama na EXIT-u.

I poslednja, ali ne manje bitna, je kategorija istorija i kulturno nasleđe, gde su predlozi da kockice predstavljaju istorijske ličnosti, poput Nemanjića ili Karađorđa, ali i Narodni muzej u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA