Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste se ikada zapitali šta znači LEGO? Mnogi su tek nedavno saznali odgovor

S. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kockice su, u početku, izrađivane od drveta, a tek kasnije od plastike

  • 0

Nedavno smo proslavili Međunarodni dan LEGO kocki (28. januar), pa je trenutak da se podsetimo, a ponekima i otkrijemo, pravo značenje neobičnog naziva.

Nije tajna da su LEGO kocke jedne od najpopularnijih igračaka, a prvi patent je 1958. godine registrovao danski stolar Godfred Kirk Kristijansen.

Treba istaći da je kompaniju LEGO osnovao Godfredov otac Ole Kirk još 1932. godine, iako se smatra da je sin odigrao ključnu ulogu u razvoju dizajna čuvenih kockica.

U početku, kockice su izrađivane od drveta (kasnije od plastike), a naziv LEGO dobijen je kombinacijom dve reči na danskom jeziku “Leg Godt”, što znači “Igraj se dobro”.

Veruje se da Ole Kirk nije znao da LEGO na latinskom jeziku znači “složio sam”, prenosi Daily Star.

lego Foto: Pixabay

“Razmišljao je i o nazivu Legio (legije), ali se na kraju odlučio za ime koje simbolizuje kvalitetnu igru i posvećenost razvoju dece kroz zabavu”, ostalo je zapisano.

LEGO je jedna od najvećih evropskih kompanija i najveći proizvođač igračaka na svetu (po prodaji). Od jula 2015. proizvedeno je 600 milijardi kockica.

(Telegraf.rs)

Video: Ako ovako nastavi, biće bolji od vlasnice: Ono kada učiš psa da skija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA