Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštačka inteligencija rešila deo misterije drevnih spisa iz Herkulanuma: Naučnici ovo nisu očekivali

S. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći broj rukopisa pronađen je pod debelim slojem pepela, pa nije bilo moguće odmotati ih i pročitati

  • 0
Drevni spisi rukopisi Foto: Shutterstock

Herkulanum je bio antički grad u Kampaniji koji je nestao prilikom erupcije Vezuva 24. avgusta 79. godine. Prema legendi, osnovao ga je Herkul, a na njegovom mestu danas stoji italijanski grad Erkolano.

Čak 1.600 godina Herkulanum je stajao pokriven pepelom, a do njegovog pronalaska dolazi se 1709, kada su započeta detaljna iskopavanja. Pored ostataka ljudi pronađene su razne umetnine, ali i biblioteka papirusnih svitaka s drevnim rukopisima.

Pomenuta biblioteka, nazvana “Vila papirusa”, bila je umanjena replika Aleksandrijske biblioteke, i ispunjena policama i plakarima.

Najveći broj rukopisa, od ukupno 1.800, pronađen je pod debelim slojem pepela, pa nije bilo moguće odmotati ih i pročitati, prenosi LadBible.

Ali, naučnici se nisu predavali, odlučni da saznaju kakve tajne kriju drevni spisi.

Tako je 2023. godine pokrenut “Vesuvius Challenge” koji podrazumeva pozamašne nagrade (ukupni fond je milion dolara) za istraživače koji uspeju da dešifruju rukopise.

Stručnjaci su se bacili na posao, verujući da svici iz Herkulanuma sadrže “nikad viđen tekst iz antike”.

Tako dolazimo do Jusefa Nadera (Nemačka), Luka Faritora (SAD) i Džulijana Šiligera (Švajcarska) koji su pročitali 15 kolona s jednog svitka pomoću mašine za kodiranje, a koju pokreće veštačka inteligencija.

Reč je o kompleksnom postupku koji podrazumeva skeniranje papirusa, a više detalja možete saznati u narednom videu:

Dešifrovani tekst je deo epikurejske filozofije na temu zadovoljstva. Otkrivena su starogrčka slova, a deluje da autor (verovatno filozof i pesnik Filodem) raspravlja o tome “da li su retke stvari zbog toga prijatnije”.

“Kao i u slučaju hrane, ne verujemo odmah u stvari koje su retke da su apsolutno prijatnije od onih kojih ima u izobilju“, glasi jedan odlomak.

U poslednjem pasusu, autor kritikuje svoje intelektualne protivnike koji “nemaju šta da kažu o zadovoljstvu, bilo uopšteno ili posebno, kada je u pitanju definicija”.

Organizatori “Vesuvius Challenge” ističu da je dešifrovano 5% jednog svitka zbog čega nastavljaju sa akcijom i povećavaju nagradni fond u 2024.

“Nova glavna nagradu iznosi 100.000 dolara za prvi tim koji može da pročita najmanje 90% sva četiri skenirana svitka”.

(Telegraf.rs)

Video: Neverovatno otkriće dečaka (5): Našao 500 godina star fosil dok je planinario sa ocem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA