Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva rođena beba gorile na carski rez: Lekari ne mogu da veruju koliko podseća na ljudski porođaj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je navelo čuvare zoološkog vrta u zoološkom vrtu Fort Vort, u Teksasu, da pozovu tim ginekologa od kojih bi se obično očekivalo da brinu o trudnicama, kako bi pomogli u hitnom porođaju

  • 0
Beba gorile Foto: Instagram/forthworthzoo

Trudna mama gorila koja je rodila pet nedelja ranije dok je pokazivala znake smrtonosne preeklampsije, rodila je bebu retkim carskim rezom.

Lekari i veterinari bili su primorani da izvedu operaciju nakon što je trudna majka Sekani pokazala znake preeklampsije identične kao kod ljudskih majki – držala se za glavu kao da ima jaku glavobolju.

Ovo je navelo čuvare zoološkog vrta u zoološkom vrtu Fort Vort, u Teksasu, da pozovu tim ginekologa od kojih bi se obično očekivalo da brinu o trudnicama, kako bi pomogli u hitnom porođaju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Fort Worth Zoo (@fortworthzoo)

Zajedno sa veterinarima, oni su 5. januara izveli retku hitnu intervenciju – spasavanje života mami i bebe gorile koja se sada zove Džamila. Lekari su tada morali da reanimiraju mališana – baš kao što bi to uradili za rano rođene bebe. A mala gorila se vidi kako se brine u okruženju koje je skoro identično ljudskoj bebi.

Međutim, iako je operacija bila uspešna, mama se borila da se poveže i brine o ženskom novorođenčetu, kome čuvari zoološkog vrta daju danonoćnu negu. Stručnjaci se nadaju da bi druga ženka gorile, Grejsi, mogla biti mogući surogat za bebu.

To je treće rođenje gorile u 115-godišnjoj istoriji zoološkog vrta, ali prva gorila koja je rođena carskim rezom.

Dr Džejmi Voker Ervin je vodio operaciju sa neonatologom dr Robertom Ursprungom i dr Denisom Okkiogrosom – svi više navikli na ljudske pacijente nego na životinjske. Beba je dobila ime Džemila delimično po Džejmiju.

- Čast mi je i privilegija pomoći u brizi o ovoj ugroženoj vrsti i podeliti svoju stručnost sa veterinarskim osobljem u zoološkom vrtu Fort Vort. Bio sam zadivljen koliko se Sekanijeva anatomija poklapa sa anatomijom mojih pacijenata. Beba je zahtevala hitnu intervenciju i dr Ursprung je pomogao timu zoološkog vrta Fort Vorta u reanimaciji i stabilizaciji, respiratornoj podršci i radiografiji - rekao je on.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA