Vreme čitanja: oko 1 min.

Zalutali kit uginuo u zalivu Osaka: Njegove kosti pokloniće Prirodnjačkom muzeju

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da je u pitanju bio mužjak, oko 12 metara dugačak i oko 20 tona težak * Pretpostavlja se da je zbog nedostatka hrane u plitkoj vodi uginuo od gladi

  • 0
Kit u Japanu Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Kit koji je zalutao u luku Sakai-Semboku u zalivu Osaka je uginuo, potvrdili su stručnjaci koji su pregledali životinju, saopštila je u ponedeljak Vlada prefekture Osaka, navodi Mainichi.

Tokom 16. februara, kit je bio živ, a japanska Obalska straža je dva dana kasnije obavestila vladu da je kit "neaktivan". Vlada je već razmatrala opcije šta će uraditi sa lešinom uginule životinje, da li da je zakopa pod zemlju ili telo odvuče u okean. U ponedeljak je odlučeno da će ostaci životinje biti zakopani u prostoru specijalne namene u gradu Sakai, a da će ga potom, godinu, dve kasnije iskopati i donirati kosti Prirodnjačkom muzeju u Osaki.

Prema navodima lokalne vlasti, ova opcija je jeftinija od rešenja da se leš kita odvuče dublje u okean.

Od 12. januara, kit je viđan na različitim mestima, a u luci Sakai-Semboku je bio od 23. januara. Veruje se da je u pitanju bio mužjak, oko 12 metara dugačak i oko 20 tona težak. Pretpostavlja se da je zbog nedostatka hrane u plitkoj vodi uginuo od gladi.

U sličnom incidentu, u januaru 2023. godine uginuo je još jedan kit u zalivu Osaka. Ostaci životinje su baržama transportovani do voda kod poluostrva Ki i tu pokopani. Cela ta "akcija" koštala je više od 80 miliona jena  (oko 530.000 dolara).

(Telegraf.rs)

Video: Usnimljen trenutak kada morska neman iskače iz vode

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA