Vreme čitanja: oko 4 min.

Saveti za bezbedno putovanje sa decom - Bez ovoga ne smete poći na put

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Planirate da otputujete negde sa porodicom?

  • 0
Porodica Foto: Promo/ Ivan Planić

Bilo da idete u obližnji grad ili na neku udaljenu destinaciju, neophodno je postarati se da put protekne bezbedno. Kako biste obezbedili siguran i ugodan odmor za celu porodicu spremili smo vam nekoliko korisnih saveta za bezbedno putovanje.

Pripremite se temeljno

Pravilna priprema je osnova bezbednog putovanja sa decom. Pre nego što krenete na put, detaljno istražite planiranu rutu i planirajte pauze tokom vožnje.

Početkom ovog februara iznenadilo nas je toplo, prolećno vreme za koje se nadamo da će potrajati malo duže. Ipak, pre nego što se otisnete na putovanje, trebalo bi da ipak proverite prognozu i prilagodite garderobu očekivanim vremenskim uslovima.

Zbog gužvi, valjalo bi i da unapred rezervišete smeštaj i prevoz, ali i da se pripremite za moguće veće gužve na granici. Takođe, ukoliko idete u inostranstvo, obavezno spremite kopije važnih dokumenata, uključujući pasoše i zdravstvene karte. Proverite i aktuelne uslove putovanja, poput bezbednosnih preporuka i zdravstvenih saveta za destinaciju na koju idete. Pravilna priprema takođe uključuje blagovremeno pakovanje, ne samo odeće i obuće, već i dečijih igračaka i medicinskih potrepština.

Kako biste bili sigurni da niste nešto zaboravili, napravite spisak i počnite pakovanje nekoliko dana unapred. Ovakva temeljna priprema pomaže u anticipaciji potencijalnih izazova tokom putovanja, čineći ga bezbednim i ugodnim iskustvom za celu porodicu.

Bezbednost u automobilu je prioritet

Bezbednost u automobilu je od suštinske važnosti kada putujete sa decom. Ukoliko imate malo dete, uverite se da vam je dečije sedište funkcionalno, adekvatno uzrastu deteta i ispravno postavljeno.

Redovno proveravajte pojas i postavku sedišta tokom vožnje kako biste osigurali maksimalnu bezbednost. Ovi koraci smanjuju rizik od povreda u saobraćajnim nezgodama, pružajući roditeljima sigurnost i opuštenost tokom puta. Bezbednost u automobilu je neophodna investicija u dobrobit celokupne porodice tokom putovanja. Pre puta proverite pritisak u gumama i generalno funkcionalnost automobila.

Prilagodite rutinu

Očuvanje rutine tokom putovanja sa decom pruža osećaj sigurnosti i predvidljivosti, važnih za miran odmor sa decom.

Prilagodite vreme obroka i spavanja uobičajenim rasporedima kako biste smanjili stres i olakšali prilagodljivost na novu sredinu. Dete će se lakše nositi s promenama ako ima konstantnost u svakodnevnim aktivnostima. Ponesite omiljene igračke, jastuke ili pokrivače kako biste stvorili poznati ambijent.

Pravilno planiranje vremena za odmor takođe pomaže u prevazilaženju umora i očuvanju pozitivnog raspoloženja. Fleksibilnost je neophodna, ali održavanje određene strukture tokom puta pruža stabilnost koja doprinosi celokupnom uživanju porodičnog odmora.

Vioplex-t sprej Foto: Promo

Ne zaboravite putnu apoteku

Kada putujete sa decom, važno je imati potpuno opremljenu putnu apoteku.

Osim osnovnih potrepština kao što su flasteri, probiotik i termometar, obavezno uključite i Vioplex antibiotski sprej za rane. Ovaj sprej je izuzetno praktičan i preporučljiv svim roditeljima zbog svoje efikasnosti - ubija dve vrste bakterija (gram pozitivne i gram negativne), pružajući efikasnu zaštitu od infekcija.

Ono što Vioplex čini posebnim jeste i jednostavnost upotrebe. Samo ga naprskajte na ranu, bez direktnog kontakta sa kožom. Ova dodatna sigurnosna mera omogućava brži oporavak od sitnih povreda tokom putovanja, obezbeđujući roditeljima mir dok istražuju nove destinacije sa svojom decom.

S obzirom da vreme virusa i gripa još uvek traje, valjalo bi da pri ruci imate vitamine i lekove za skidanje temperature i otklanjanje simptoma prehlada.

Prilagodite aktivnosti uzrastu dece

Prilagodite aktivnosti tokom putovanja uzrastu deteta kako biste stvorili optimalno iskustvo. Ako putujete s bebom, obezbedite dovoljno vremena za odmore i hranjenje. Za stariju decu, ponudite raznovrsne igre i zabavne sadržaje koji će ih zainteresovati.

Planirajte i pauze za fizičke aktivnosti kako biste smanjili nemir i dosadu tokom dužih putovanja.

Iskoristite priliku da ih upoznate sa znamenostima Srbije, ako putujete po našoj zemlji, odnosno znamenitostima strane zemlje u koju ste se uputili, ukoliko idete u inostranstvo.

Bitno je da samo se pripremite na izazove koje može doneti putovanje sa decom i prilagodite ga svim članovima porodice kako biste izbegli dosadu i konflikte u putu.

Pripremite elektronske uređaje

Održavanje bezbednosti i zabave tokom putovanja zahteva adekvatnu elektroniku i raznolike aktivnosti. Ponesite tablete, elektronske knjige, fotoaparat i muziku, kao i sve potrebne punjače.

Elektronski uređaji poput tableta mogu pružiti zabavu i obrazovne sadržaje tokom puta, smanjujući mališanima dosadu. Međutim, važno je ograničiti vreme ispred ekrana kako bi deca mogla da iskuse sve čari putovanja i uživaju u njima. Zato ponesite i igračke koje podstiču kreativnost i interaktivnost među decom, kao i društvene igre.

Održavajte hidrataciju i imajte zdrave grickalice kod sebe

Održavanje adekvatne hidratacije i pravilne ishrane ključno je tokom porodičnih putovanja. Obezbedite dovoljno vode, voća i zdravih grickalica kako biste održali energiju i zdravlje. Planirajte unapred obroke tokom puta i izbegavajte preterano zaslađene i začinjene namirnice, kao i eksperimentisanje sa novom hranom koja može izazvati stomačne probleme.

Takođe, razmislite o individualnim preferencama i potrebama svakog člana porodice, uključujući specifične dijete ili alergije. Redovni obroci i hidratacija doprinose opštoj atmosferi, održavajući nivo energije, čime se stvara prijatan ambijent tokom putovanja.

Prateći naše savete, možete ovog februara rasterećeno krenuti na zasluženi odmor jer znate da ništa ne prepuštate slučaju! Srećan put!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA