Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je policija pomoću komarca otkrila ko je ukrao automobil: "Bio je pun krvi, pa smo to analizirali"

E. H.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovi ljudi identifikovani su na izuzetno neobične načine

  • 0
Hapšenje lisice komarac Foto: Shutterstock, Wikimedia/James Gathany/CDC

DNK analiza često otkrije počinioce krivičnih dela. Ipak, neki načini na koji se došlo do identiteta počinilaca su na granici bizarnog. Tako je 2008. godine muškarac koji je ukrao automobil identifikovan na neverovatan način - tako što je njegova krv uzeta iz komarca koji ga je ujeo. Ipak, bilo je i drugih koji su pali u ruke policije na neverovatne načine.

Policija je u junu te godine pregledala ostavljeni automobil i u Lapui u Finskoj i primetila komarca koji je izgledao puno. Komarac je poslat u laboratoriju, a pronađeni DNK poklopio se sa u DNK uzorkom muškarca u policijskom registru.

Osumnjičeni je tvrdio da nije ukrao automobil. Ispričao je da je stopirao i da ga je povezao muškarac.

Policijski inspektor Sakari Palomaeki rekao je da nije lako pronaći komarca u automobilu i da to što je insekt pronađen pokazuje koliko je detaljan uviđaj obavljen.

- Nije uobičajeno da se koriste komarci. Na obuci nam nikada nije rečeno da pazimo na komarce na mestima zločina - dodao je u šali.

Ostavio prst na licu mesta

Jednako neverovatna situacija dogodila se u Italiji 2022. godine kada je policija uhvatila odbeglog kriminalca tako što je na licu mesta pronašla njegov odsečen prst.

Policajci koji su radili na otkrivanju počinioca uzeli su otisak sa prsta za koji se sumnjalo da je odsečen kada se kriminalac, tokom bekstva nakon pokušaja provale u fabriku za reciklažu, uhvatio za bodljikavu žicu.

Prst su primetili kada je čuvar fabrike video prijatelja osumnjičenog lopova kako pretura po lišću.

- Ovde sam zbog prijatelja, tražim njegov prst sa prstenom - rekao je čuvaru.

I on je uspeo da pobegne tako što je uleteo u automobil pre nego što je stigla policija. Ipak, policajci su uspeli da pronađu nestali prst tako što su videli kako viri iz gomile smeća u blizini ograde od bodljikave žice.

Korijere dela sera izvestio je da na prstu nije bilo prstena, a Gardijan je pisao o tome da se policija nada da će osumnjičeni da se pojavi sam, kako bi dobio svoj prst nazad.

Prst je pronađen dan nakon upada u fabriku, kada su pripadnici obezbeđenja videli dvojicu muškaraca koji se penju preko ograde ispred fabrike za reciklažu.

Prst je navodno čuvan na ledu u obližnjoj mrtvačnici, a policajci i forenzičari su ga iskoristili da uzmu otisak i druge forenzičke dokaze kako bi identifikovali i locirali vlasnika prsta.

Italijanska policija se u to vreme bavila većim brojem pljački koje su pošle po zlu. Jedna od njih dogodila se u Monci kada je osumnjičeni za provalu rekao da je bio inspirisan francuskom serijom "Lupen", ali je na kraju morao da pozove pomoć jer je povredio ruku dok je razbijao staklena vrata.

On je najpre rekao policiji da je napadnut, ali je naposletku priznao da je pokušao da opljačka crkvu nakon što je proučavao tehnike Asana Diopa, glavnog junaka Netfliksove serije, koji je bio inspirisan čuvenim Arsenom Lupenom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA