Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove satirične novine izlaze na svake 4 godine

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvo izdanje je izašlo 1980. godine, a ovo je 12. broj

  • 1
Četvorogodišnje novine satirični list Buži du Sapor La Bougie Du Sapeur Foto-montaža: Profimedia/AFP/Patrick HERTZOG, Shutterstock

Jedine četvorogodišnje novine na svetu, satirični list "Buži du Sapor" ponovo su danas na kioscima u Francuskoj.

Posebnost tabloida koji izlazi na 20 stranica je u tome što izlazi samo 29. februara - dakle jednom svake prestupne godine, preneo je BBC.

Prvo izdanje je bilo 1980. godine, a ovo je 12. broj.

Osmislila ga je grupa prijatelja koja je "htela da se smeje". Članci u listu su osmišljeni kao šaljivi komentari.

Naslov ovog izdanja "Svi ćemo biti inteligentni", nalazi se iznad priče o tome kako ispiti i intelektualna dostignuća postaju suvišni zbog veštačke inteligencije (AI).

Druga glavna priča pod nazivom "Šta muškarci treba da znaju pre nego što postanu žene" - objašnjava "izazove" sa kojima su oni suočeni.

Četvorogodišnje novine satirični list Buži du Sapor La Bougie Du Sapeur Foto: Profimedia/AFP/Patrick HERTZOG

Na međunarodnim stranicama nalazi se kratak prilog koji podseća Francuze koga od modernih britanskih premijera treba zaboraviti u najvećoj meri - reč je o Liz Tras.

U sportskoj rubrici, urednici preporučuju stvaranje nagrade "Vinston Čerčil" za prvu osobu koja će biti eliminisana na Olimpijskim igrama na osnovu Čerčilovog motoa, koji je prema navodima lista bio "Bez sporta".

Tu je i nastavak priče "Utapanje u bazenu", čiji će sledeći deo biti objavljen 2028. godine. "Buži du Sapor" je dobio ime po jednoj od najranijih francuskih crtanih figura, Saporu Kamemberu.

On je bio vojnik koji se pojavljivao u stripovima o životu u vojsci 1890-ih. List se ne objavljuje na internetu i može se kupiti samo na kioscima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stanković: Verovatnoća da se rodite 29. februara - 0,07 odsto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA