≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo malo ko zna: Krpelji nisu insekti!

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istina je, krpelji nisu insekti, iako se često tako nazivaju

  • 0
Ubod krpelja, krpelj Foto: Shutterstock

Kada leto dođe to znači više sunca i više vremena na otvorenom za igru, planinarenje i istraživanje prirode. Nažalost, ovo može značiti i više kvalitetnog vremena sa nekim od najopasnijih štetočina prirode. Krpelji, koji se obično susreću u visokoj travi i šumovitim područjima, su jedan od takvih ozloglašenih štetočina. I važno je osigurati sebe i svoju porodicu, piše Pestworld. 

Iako mali po veličini, krpelji mogu izazvati velike probleme širenjem opasnih bolesti poput Lajmske bolesti i pegave groznice Stenovitih planina. Dakle, pre nego što krenete napolje ovog leta, pogledajte do sada nepoznate činjenice o krpeljima da biste saznali više o ovim ujedačima.

Ali, pre svega, moramo znati jednu notornu činjenicu, koja je i dalje činjenica, uprkos onome što drugi portali objavljuju:

Krpelji nisu insekti

Istina je, krpelji nisu insekti, iako se često tako nazivaju. Krpelji su zapravo klasifikovani kao paukovi, ili rođaci pauka, škorpiona i grinja. Ako pažljivo pogledate krpelja kada ga identifikujete, on na neki način podseća na pauka sa četiri para nogu i nedostatkom antena.

Krpelji su mini vampiri iz stvarnog života... Oni žele da vam sišu krv

Da li ste znali da je krpeljima potreban krvni obrok da bi preživeli. Tako je! Krpeljima je potrebna krv za opstanak. Crnonogi krpelji se, na primer, prvenstveno hrane krvlju belorepana, ali će ujedati i miševe, male divlje životinje, ptice i ljude.

Krpelji su drznici

Krpelji ne skaču i ne lete. Umesto toga, oni puze uz nisko grmlje ili travu kako bi pronašli domaćina. Zatim se zakopčaju zadnjim nogama i ispruže prednje noge kako bi zgrabili životinju ili čoveka u prolazu. Ovaj proces se zove traženje. Ponekad čak i padnu sa grgeča i slobodno padnu na domaćina u prolazu.

Krpelji su takođe ljubitelji pasa

Neke vrste krpelja, poput američkog krpelja i smeđeg krpelja, preferiraju pse kao domaćine. Nažalost, psi su često laka meta kada se igraju u dvorištu ili idu u šetnju po šumovitim predelima. Ako ste vlasnik kućnog ljubimca, ne zaboravite da često proveravate FIDO da li ima krpelja, posebno nakon šetnje ili igre, i redovno perite posteljinu i plišane igračke. Ako imate mačku u zatvorenom ili na otvorenom, obavezno je redovno proveravajte da li ima krpelja.

Kada je u pitanju hranjenje, krpelji su u njemu na duge staze

Za razliku od mnogih drugih štetočina, krpelji su prilagođeni da se hrane duže vreme. Svoje zakrivljene zube zarivaju duboko u kožu domaćina, tako da mogu ostati bezbedno pričvršćeni danima za jelo. Važno je napomenuti da je krpeljima obično potrebno 24-48 sati hranjenja pre nego što mogu uspešno da prenesu infekcije poput Lajmske bolesti, tako da je brzo uklanjanje ključno.

Da li vas je iznenadila neka od ovih činjenica? Krpelji mogu predstavljati pretnju po naše zdravlje, posebno tokom leta kada ljudi i kućni ljubimci provode više vremena na otvorenom. Međutim, to ne znači da svi moramo da ostanemo u kućnom pritvoru u narednih nekoliko nedelja.

Ako planirate da iskoristite toplo vreme planinarenjem, biciklizmom, kampovanjem ili avanturom na otvorenom ove sezone, samo se pridržavajte ovih pet saveta kako biste sprečili ujede krpelja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA