≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skulpture na dnu Sredozemnog mora kao prizori s druge planete: Da li znate čemu služe, NISU tu zbog turista

S. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Paolo Fanćuli tvrdi da je primetio štetu od kočarenja još 1980-ih

  • 0
Podvodni muzej Foto: Shutterstock

Kao dete, Paolo Fanćuli je bio fasciniran podvodnim svetom, a kasnije je postao ribar u malom primorskom mestu Talamone (Toskana).

U protekloj deceniji, međutim, njegov posao je otežan, a morske vrste postaju ugrožene. Najviše im prete ilegalci, kao i ribarenje putem povlačenja mreže, poznatije kao kočarenje.

“Mreže se opterete lancima i vuku po morskom dnu, što uništava celokupni ekosistem. To je kao kada bi lovac spalio šumu da bi uhvatio zeca. Niko ne gleda, nikoga nije briga”, govorio je pre nekoliko godina Fanćuli.

On tvrdi da je primetio štetu od kočarenja još 1980-ih. To je uticalo i na njegov ulov, odnosno egzistenciju. Zato je u znak protesta, zajedno s lokalnim ribarima i aktivistima “Grinpisa”, blokirao trgovačku luku u Toskani.

Bio je to početak borbe koja ga je učinila lokalnim herojem, prenosi The Guardian.

Fanćuli se u međuvremenu okrenuo turizmu. Prevozio je posetioce svojim brodom, pokazivao im podvodni svet i govorio o ekološkoj pretnji.

Lokalna vlast je 2006. godne bacila u more betonske blokove u pokušaju da zaustavi ilegalni ribolov i kočarenje. Međutim, bili su previše udaljeni jedan od drugoga i mreže su se jednostavno provlačile.

Zato se Fanćuli obratio lokalnoj Agenciji za zaštitu životne sredine. Tražio je, i dobio, dozvolu da o svom trošku spusti na dno mora 80 blokova.

“Ali, nisam želeo samo blokove, jer sam oduvek bio fasciniran podvodnim antikvitetima”, objasnio je.

Zato se obratio kamenolomu u Karari, a kao donaciju je dobio 100 mermernih blokova! Potom je ubedio brojne umetnike da isklešu skulpture - i na kraju ih spustio u more.

Tako je napravio fizičku barijeru za mreže, a vremenom i jedinstveni podvodni muzej.

(Telegraf.rs)

Video: Krvavi očnjaci koji uteruju strah u kosti i iskusnim ribarima: Snimak ribe sa krvavocrvenim zubima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA