Vreme čitanja: oko 1 min.

Zamislite da OVO doživite?! Prizor kao iz najgore noćne more i nije montaža

S. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U njenoj pljuvački nalazi se i supstanca koja sprečava zgrušavanje krvi

  • 0
Haementeria ghilianii Foto: Wikipedia/Anonyme973

Na fotografiji vidite amazonsku džinovsku pijavicu (Haementeria ghilianii), najveću vrstu na svetu, koja može biti dugačka i 46 centimetara!

Srećom, nećete se lako naći u blizini ovog “čudovišta” jer obitava samo u Francuskoj Gvajani i obređenim oblastima Brazila.

Bez obzira na geografsku udaljenost, fotografija ogromne pijavice na ljudskoj nozi je dovoljna da vam izazove jezu. Samo je pogledajte!

Najveći broj jedinki dostigne dužinu između 30 i 35 centimetara, a prvi put su otkrivene 1849. godine, prenosi Oddity Central.

Vremenom su dobile mitski status zbog svoje veličine, a prema legendama mogu čoveku da isisaju svu krv za nekoliko sati. Naravno, ne postoje naučni podaci koji bi ovo potvrdili.

Za razliku od običnih pijavica koji imaju čeljusti, odnosno zube, amazonska džinovska koristi “proboscis” - oštar igličasti dodatak, koji se proteže iz usta.

Dugačak je desetak centimetara i služi za probijanje kože, mada ga domaćin najverovatnije neće osetiti zbog hemikalija koje pijavica luči.

U njenoj pljuvački nalazi se i supstanca koja sprečava zgrušavanje krvi.


Amazonska džinovska pijavica može da preživi mesecima bez krvi, strpljivo čekajući žrtvu. U tom periodu izgleda mala, ali se telesna težina povećava tri do šest puta nakon hranjenja.

Ona je mnogo čvršća nego što izgleda, a Mark Sidal iz Američkog muzeja prirodne istorije ističe da biste verovatno mogli da je zgazite čizmom, a da je ne ubijete.

(Telegraf.rs)

Video: Za Novu godinu puštaju krv: U Kašmiru rađanje mladog Sunca proslavljaju uz pijavice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA