Vreme čitanja: oko 1 min.

Kustos "ojadio" muzej, pa dobio otkaz: Nestalo više od 1.800 komada nakita

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 1.800 predmeta je ukradeno ili oštećeno, a na stotine je Higs prodao ili ponudio na prodaju * Muzeju je do sada vraćeno 356 predmeta

  • 3
etno nakit, ogrlica, zlato, bakar, narukvica, Baba Vanga Foto: Shutterstock

Sud u Londonu naredio je danas bivšem kustosu u Britanskom muzeju Piteru Higsu koji je optužen za krađu stotine artefakata da muzeju preda spisak svih predmeta za koje se sumnja da ih je uzeo i da vrati one koji se još nalaze kod njega.

Higs nije bio prisutan na saslušanju u Višem sudu u Londonu, ali su bili prisutni advokati koji ga zastupaju, preneo je Rojters.

Higs, kustos starogrčke zbirke muzeja, otpušten je nakon što su otkrivene navodne krađe. On je pod policijskom istragom, ali nije optužen.

Britanski muzej saopštio je u avgustu da su stotine artefakata ukradene iz muzeja, navodeći da je bilo unutrašnjih organizacionih propusta što je dovelo do odlaska direktora te institucije kulture.

Britanski muzej je pokrenuo građansku tužbu protiv Higsa.

Britanski muzej je saopštio da su ukradeni predmeti, uključujući zlatno prstenje, minđuše i drugi komadi nakita koji datiraju iz antičkog grčkog i rimskog perioda.

Advokat muzeja rekao je da se pretpostavlja da je više od 1.800 predmeta ukradeno ili oštećeno i da je na stotine njih Higs prodao ili ponudio na prodaju.

Advokat je naveo da je Britanskom muzeju do sada vraćeno 356 predmeta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pojavio se otrovni nakit koji može izazvati razne bolesti pa čak i rak!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikola

    27. mart 2024 | 07:03

    Pa i Britanci su to ukrali,tako da nema dela.

  • Hmmm

    27. mart 2024 | 07:32

    Izgleda da je ukrao od lopova. Odakle muzeju u Londonu zborka predmeta iz srare Grčke i Rima? Nisam znao da su Grci živeli u UK pa su odatle.

  • Zoran

    27. mart 2024 | 14:21

    Znači i u Britaniji ima naprednih ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA